2024. június 17., hétfő

Banktúra Szabadkán

Séta során ismerkedhettek meg az érdeklődők ezekkel a szecessziós épületekkel

Június 10-e a szecesszió világnapja. Ennek alkalmából széles körű programsorozat vette kezdetét Szabadkán. A rendezvénysorozat a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szervezésében pénteken délután belvárosi sétával indult, amelyre a zápor ellenére nagy volt az érdeklődés. Kezdetben mintegy ötven részvevővel indult el a csapat a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kartól, a séta folyamán pedig további helyi és külföldi érdeklődők csatlakoztak hozzá. Az esemény alkalmával megtekintettünk öt banképületet, amelyek fontos szerepet játszottak Szabadka történelmében. A ma már főként lakóingatlanként funkcionáló épületeket a 19. század végén és a 20. század elején építették. A sétát Viktorija Aladžić építész vezette, aki számos érdekességet és adatot mondott el az épületekkel és a bankok igazgatóival kapcsolatban.
– A bankok a gazdasági fejlődés jelképei. Ezek az épületek kiemelkedőek építészeti szempontból is, ám nagyon sokszor nem beszélnek arról, ami ezekben az épületekben zajlott, pedig a gazdaság nem létezne ezek nélkül az intézmények nélkül. Ez adta az ötletet, hogy ilyen szempontból is rátekintsünk a városra – nyilatkozta a túravezető.
Öt banképületet tekinthettek meg a résztvevők, így egy kis történelmi áttekintést kaphattak a mai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról, amely anno az első szabadkai bankként kezdte el működését, Népbank Takarékpénztár név alatt. Emellett láthatták a szabadkai Kereskedelmi Bankot is, az Osztrák–Magyar Bankot, valamint a Magyar Általános Hitelbank épületét is.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele