2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Újra szép a kaponyai csata emlékműve

Bajmoki kampánykörúton járt a VMSZ delegációja

A cikkhez tartozó képgalériákat ITT és ITT tekinthetik meg.

Április 10-én közlekedési balesetben megsérült a kaponyai csata emlékére felállított emlékmű. Az obeliszket az 1849-ben lezajlott kaponyai csata 150 éves emléke alkalmából állították fel. A műemlék a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ Hagyományőrző és Kegyeleti Biztosság gondozásában áll, akik anyagilag nem tudták volna elvégezni a helyreállítási munkákat, így Szabadka Város vállalta ezt a feladatot.

A szerencsétlenség során a márványborítás eltört, a talpazatra esett, és a csúcsán elhelyezkedő, mintegy 100 kilogramm súlyú faragott tömb kimozdult a helyéről. A felújított műemlék avatásán részt vett dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, szabadkai listavezetője, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a párt helyi képviselőjelöltjei, a bajmoki Szent Péter és Pál Apostolok római katolikus templom kórusa, és Erhard Róbert, bajmoki apátplébános, aki megszentelte az obeliszket.

Dr. Pásztor Bálint az eseményen elmondta, hogy ez a negyedik kaponyai emlékmű. Mint mondta, ez a csata a létünk és közösségünk szempontjából kulcsfontosságú, sőt létfontosságú, hiszen ha 1849-ben a szabadságharcosok nem védik meg Szabadkát, Szegedet, Bajmokot és környéket, akkor mi ma nem állnánk itt.

(Fotografija Edvarda Molnara)

Molnár Edvárd felvétele

– Fontos kiemelni, hogy a magyar közösség mindig újraemelte ezt az emlékművet, hiszen több alkalommal eltávolították. Most nem szándékos rongálás áldozata lett, hanem közlekedési baleseté. Egy bő hónap alatt sikerült helyreállítani eredeti állapotába, hogy tovább hirdesse a hősök nagyságát. Hálás vagyok a bajmokiaknak, hogy őrzik és karbantartják az emlékművet – nyilatkozta a pártelnök.

A delegáció ellátogatott a bajmoki Szent Péter és Pál Apostolok római katolikus templomba. Az elmúlt években több beruházás is történt az épületen, kicserélték a teljes tetőszerkezetet, a csatornarendszert felújították, az alapzatot tatarozták, a a járdát kibetonozták, és rendbe tették a harangokat és a csúcson álló órát. Erhard Róbert elmondta, a közösség összetartó ereje érezhető a településen, a legnagyobb problémát a népesség csökkenése jelenti.

– Legyen szó a kaponyai csata vagy az akácfánál lévő emlékezésről, a helybeliek ezeket komolyan veszik, és mindig megszervezik, szívügyüknek tartják. Ami az itteniekkel történik számomra is büszkeség, amiben tudom, segítem őket. Ahogyan tettük ezt kéréssel a VMSZ és az MNT felé azért, hogy a közösséget még inkább felvirágoztassuk, akár a templom, akár az óvoda, az iskola vagy bármely más közintézmény felújítása által – fejtette ki az plébános.

 

(Fotografija Edvarda Molnara)

Molnár Edvárd felvétele

A régi Sever gyár elhagyott épületében tett látogatás során a helybeliek elmondták, az elmúlt migránsválságban az illegális bevándorlók beköltöztek az elhagyatott csarnokba. Egy helyi vállalkozó megvásárolta a létesítményt, újra megindítaná a gyár működését, amivel munkahelyeket biztosít. Dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy a VMSZ a jövőben is igyekszik segíteni Bajmok fejlődését.

– Szabadka Város területén az egyik legrégebbi, legnagyobb és legfontosabb a római katolikus templom, igyekszünk a jövőben folytatni az intézményt illető beruházásokat is. Az egykori Sever gyár telephelyén a fejlesztésekről beszélgettünk a helyiekkel. Minden elismerésem, hogy egy helyi vállalkozó megvásárolta ezt a csarnokot, és újra megindítaná a gyártást, munkát adva a bajmokiaknak és környékbelieknek. Igyekszünk ebben is segíteni ennek a településnek – hangzott el a pártelnöktől.

 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele