2024. június 13., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024.

A VMSZ képviselete járt Palicson és Ludason

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg. 

A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége, élén Dr. Pásztor Bálinttal, a párt elnökével és szabadkai listavezetőjével körbejárta az elmúlt években véghez vitt, illetve megkezdett fejlesztéseket Palicson és Ludason.

PALICSON: EREDMÉNYEK ÉS TOVÁBBI BERUHÁZÁSOK

Dr. Pásztor Bálint elmondta, először a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában jártak, ahol a tartományi oktatási titkárság és a VMSZ szerepvállalásának köszönhetően több tanteremben is kicserélték az ablakokat. Ezután Palicson megtekintették a gázvezeték-hálózat bővítését, amelyet az egyik legsikeresebb városi közvállalat, a Szabadkai Gázművek végzett. Palicsi útjuk a víkendtelepen fejeződött.

– Ebben a mandátumban a közvállalat 35 kilométer hosszan bővítette a gázvezetéket, mindezt saját eszközökből. Így 22 helyi közösség területén bővült a gázhálózat ebben a mandátumban. Néhány éve Pásztor István kezdeményezése volt a víkendtelep megtisztítása, hiszen rengeteg elhagyatott, romos épület volt ott, olyan vállalatok nyaralói, amik évek óta nem működnek. Sikerült rendet tenni, helyükre új épületek épülhetnek. Az idelátogató turisták és a szabadkaiak civilizált módon, normális körülmények között élvezhetik a Palicsi-tó által nyújtott idegenforgalmi szolgáltatásokat. Nem ígérgetünk, hanem konkrét eredményeink vannak Palics régi fényének a visszaállítása érdekében és a helyi közösségek egyenrangú fejlesztése tekintetében – nyilatkozta a pártelnök.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában történt beruházások során 4 tanterem kapott új ablakokat és 3 tantermet újítottak fel. Helyiségenként 8 ablakot cseréltek ki és került rájuk sötétítő függöny.

Bosznai Krisztiana tanítónő kiemelte, hogy a káros azbeszt-réteget is eltávolították a tantermekből. Mindezt a tartományi oktatási titkárság jóvoltából, mintegy 3 millió dinár értékben sikerült megvalósítani.

– Nagyon sokat jelent az iskolánknak a beruházás, jelenleg 465 diák tanul intézményünkben. Ezt a 3 felújított tantermet az alsós tagozatokból 50 tanuló használja, a felsős osztályok közül pedig mindenki, mert szaktantermi rendszerben folyik az oktatás. Télen melegebb, nyáron hűvösebb tanteremben tanulhatnak. Felújításra szorul még 3 tanterem, az iskola zsibongója, a tanári, az irodahelyiségek és a mellékhelyiségek. 2023-ban a Magyar Nemzeti Tanács pályázata által az iskola vásárolt egy elektromos zongorát, 3 kerti asztalt padokkal és 300 ezer dinár értékben kivetítőket – mondta a tanítónő.

A párt delegációja Palics központjában megtekintette a gázhálózaton végzett munkálatokat. Radulović Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója a sajtó képviselőinek kiemelte, hogy a fogyasztók számára nagy segítséget jelent a Dr. Pásztor Bálint által 2021-ben indítványozott részletfizetésre vonatkozó kezdeményezés.

– A valamikori tervből kimaradt ez a néhány száz méter Palics központjában, amit sikerült pótolni. A postának, a könyvtárnak és más intézményeknek lehetőségük van rákapcsolódni a gázvezetékre. Az elmúlt 3 évben mintegy 1500 egyéni rákapcsolódást végeztünk el, ebből 1300 háztartás, 109 kis üzleti fogyasztó és 40 tömblakás. Nőtt a fogyasztók száma, így már 12 ezret számlálunk. Az összbefektetési összeg 155 millió dinárt tesz ki, amit a közvállalat önerőből finanszírozott. Az idei terv kivitelezése a közbeszerzés után kezdődik, mely során 15 kilométer gázvezetéket fogunk kiépíteni. 9 helyi közösségben folynak majd a munkálatok. Az idei beruházás tervezési értéke 15 millió dinár, a kivitelezés összköltsége pedig csak a közbeszerzési folyamatok után derül ki – fejtette ki az igazgató.

A VMSZ fontos pilléreként jelöli meg Palics régi fényének visszaállítását. Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója a víkendtelepen tett sétát követően elmondta, méltán büszkék lehetnek az eddig elért eredményekre, fejlesztésekre.

– A Palics Park Kft. 2022-ben több mint 36 millió dinárt kapott a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárságtól, amiből Palics egyik legszebb területén 14 életveszélyes épületet bontottunk le. A magánkézben lévő romos ingatlanok szanálásában is sikerült közbenjárnunk. 33 esetben közvetítettünk és segédkeztünk az ingatlan-legalizálásban. Lehetőségünk volt a már korábban beérkezett kéréseknek is eleget tenni, így a bejelentések alapján a víkendtelepen megoldottuk a közvilágítás problémáját. A Palics-Ludas Közvállalat segítségével megtisztítottuk a zöldterületeket, aminek hála az év végéig kihelyezhetünk tíz kandelábert a víkendtelep sétányán. A tervek szerint párhuzamosan a telepre bevezető úttal, 85 méter hosszan fogunk térkővel kirakott gyalogjárdát építeni – hangzott el az igazgatótól.

LUDAS AZ EGYIK LEGJOBB PÉLDÁJA A HELYI KÖZÖSSÉGEK EGYENLŐ FEJLESZTÉSÉNEK

A VMSZ küldöttsége Ludason megtekintette a felújított és újragondolt Kosztolányi-házat, illetve a nemrégiben átadott Ludas-Kispiac közutat. A helyszínen Dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy a párt az elmúlt négy évben több kiemelt jelentőségű fejlesztést valósított meg a településen.

– Ludas az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy amikor mi 4 éve arról beszéltünk, a helyi közösségek egyenrangú fejlesztéséért szállunk síkra Szabadka területén, akkor ezt komolyan gondoltuk. Számos olyan ludasi beruházás valósult meg az elmúlt mandátumban, ami aláhúzza és igazolja ezt az állítást. Ilyen a gázvezeték bővítése, amivel bebizonyítottuk, hogy az infrastruktúra-fejlesztés nem csak a városiakat illeti meg, hanem a falun élőket is. Kitűnő lokálpatrióta beruházás a Kosztolányi-ház felújítása, ami valóban a Kosztolányi családhoz kötődik. Megőrizzük és új tartalmakkal töltjük meg ezt az épületet, itt találnak otthonra a ludasi civil szervezetek. Felújítottuk a Ludast Kispiaccal összekötő utat is, ami nem csak a ludasiaknak és a kispiaciaknak fontos, hanem ez a legrövidebb és jelenleg  a legminőségesebb út Szabadka és Magyarkanizsa között. Bánátba is ezen az úton lehet a leggyorsabban, legbiztonságosabban és legkellemesebben eljutni. A jövőben is azon leszünk, hogy Ludason is és a többi településen olyan beruházások, fejlesztések valósuljanak meg, amiket a helyiek fontosnak tartanak. Mindig a helyiekkel konzultálva, az ő javaslataik alapján fogalmazzuk meg a célokat és valósítjuk meg a fejlesztéseket – jelentette ki a párt elnöke.

A Ludas-Kispiac közötti út nagyon keskeny volt, és csak kitérőkkel lehetett megoldani a kétirányú gépjárműközlekedést, mondta lapunknak Kovács Gábor képviselőjelölt.

– Több éve azon dolgozott a ludasi helyi közösség és a VMSZ, hogy ezt az áldatlan állapotot megoldja. Ez az út nagyon frekventált. Nagyon bízunk abban, hogy az elkövetkező 4 évben sikerül eszközöket biztosítani egy kerékpárút kiépítésére a ludasi iskola és a felüljáró között – mondta a képviselőjelölt.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele