2024. április 12., péntek
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Mit rejt a Palicsi-tó mélye?

A világon számos olyan tó létezik, amelyről azt tartják, hogy szörnyek élnek benne. Legismertebb ezek közül a skóciai Loch Ness-i szörny, de például a törökországi Van-tóról és az izlandi Lagarfljót nevű tóról is keringenek legendák az ott élő titokzatos állatokról. A Palicsi-tóról nincsenek ilyen mendemondák. Szörnyek helyett viszont vannak időnként felmerülő szóbeszédek, melyek szerint a tóban fel nem robbant bombák vannak. Tegyük hozzá, ezeknek a szóbeszédeknek jóval több az igazságalapja mint a fentebb említett rejtélyes lényeknek, hiszen 1941-ben állítólag a visszavonuló jugoszláv királyi hadsereg katonái a tóba öntötték lőszereiket, hogy ne kerüljenek az ellenség kezébe, majd 1944-ben ugyanezt megtették a visszavonuló megszállók is. 1999-ben pedig a NATO-légicsapások alatt a helyiek szerint egy bomba csapódott a Palicsi-tóba.
Az a szóbeszéd, hogy a Palicsi-tó mélyén robbanószerek lehetnek, az 1970-es évek elején már felmerült, ugyanis ekkor folytak a tó tisztítási munkálatainak előkészületei. A Magyar Szó 1972. március 24-ei számában a következőket olvashatjuk erről:
„ A palicsi-tó mentési munkálataival kapcsolatban a közelmúltban a sajtóban elhangzott egy figyelemre méltó kérdés: van-e lehet-e a tó medrében valahol a háború idejéből származó robbanóanyag, amely a tó körüli és a mederben végzett munkálatok alkalmával életveszélyt jelentene a munkásokra?
A kérdés nagyon helyén való, még akkor is, ha utólag kiderül, hogy teljesen felesleges volt az aggodalom.
Egy bizonyos: az ötvenes években az akkori tizenéves gyerekeknek egyik kedvenc szórakozásuk volt a valahol a tó vizéből kihalászott gránátok felrobbantása” – olvashatjuk napilapunkban, majd alább még hozzátették: „[…] az ötvenes években a palicsi gyerekek játszadoztak a háború veszélyes ajándékaival az viszont eddig titok maradt, hogy voltaképpen mennyi gránát és egyéb robbanóanyag hever a tó környékén, hogy néhány darab volt-e abban a körzetben, és hogy végképp elfogyott-e?”
Mint ismeretes, a Palicsi-tó tisztítási munkálatai végül minden fennakadás nélkül elkezdődtek és több év után be is fejeződtek.
Több évtizeddel később, 1999. május 20-án éjjel fél kettőkor a NATO légi erejének gépei bombatámadást hajtottak végre Palics ellen, amikor is a meteorológiai állomást és a Szabadkai Rádió középhullámú adóját érte találat. A helyiek szerint ekkor egy bomba a tóba is becsapódott, és azóta is ott hever. Napilapunk 2007. július 14-15-ei, hétvégi számában közölt egy riportot, amelyben megszólalt Petar Mihajlović, a Szerbiai Aknamentesítési Központ akkori igazgatója, aki a következőket nyilatkozta a palicsi bombával kapcsolatban:
„A Palicsi-tó igen különleges eset. Ott a rádióállomást, az antennát célozták. Igen nagy rombolást, pusztítást végeztek. A NATO-tól kapott jelentés szerint 5 bombával érték ezt el. Ebben a jelentésben az áll, hogy mind az öt felrobbant. A polgárok és a helyi közösség elnöke szemtanúk meséi alapján azt állították, hogy a tóban van egy fel nem robbant bomba. Mégpedig a parttól mintegy két méterre a Férfistrandnál, a Vértó irányában” – nyilatkozta az igazgató, majd alább így folytatta:
„A Nemzetközi Aknamentesítési Alap révén az Egyesült Államokból kaptunk, ha jól emlékszem, 18 000 eurót, az önkormányzat pedig 6000 eurót biztosított. Ezután átnéztük azt a mederfelületet, amelyben az önkormányzat állítása szerint bomba esett, és nem robbant fel, majd annak a környékét is. Összesen száz méter hosszan, hatvan méter szélesen és a partszakaszt is a medencétől a Férfistrandon át egészen a szivattyútelepig. Olyan műszerrel végeztük a vizsgálatot, amely 20 méter mélységig kimutatja a talaj geomágneses összetételének változását. Ott, ahol a talajban idegen test van, ez a változás erőteljes. A medret alaposan átnéztük fémérzékelő műszerrel is, és megállapítottuk, hogy a jelzett területen semmilyen geomágneses változás nincs a talaj összetételében, és a fémérzékelő sem jelzett fémet. Ennek alapján, és a NATO jelentése alapján mondhatom, hogy a Palicsi-tóban, a jelzet területen nincsen bomba. A tó többi részét nem vizsgáltuk át, tehát nem is mondhatok róla semmit, csupán annyit, hogy semmilyen jelzést nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy máshova bomba esett volna.”
Valóban nincs bomba a Palicsi-tóban? Ezt nem tudhatjuk biztosan, de viharos múltunkról sokat elárul az a tény, hogy a városunk melletti tavunkhoz kötődő történetek bombákról és nem mitikus szörnyekről szólnak.

Nyitókép: Palics az 1999-es légicsapás után / forrás: gradsubotica.co.rs/Edvard Kibrus