2024. április 20., szombat

Boros Györgyöt és munkásságát ünnepelték

A Szabadkai Kortárs Galéria egyedülálló tárlattal kedveskedett a képzőművészet tisztelőinek

Idős és fiatal, diák és kolléga, pályatársak és a művészet tisztelői, barátok és családtagok ünnepelték együtt szombaton Szabadkán Boros Györgyöt, a festőt, a grafikust, a tervezőt, a tanárt, a születésnapost. A Raichle-palota 120. évfordulója alkalmából útjára indított programsorozat keretében a Szabadkai Kortárs Galériában megnyílt a BOROS 90 című kiállítás. A Raichle-palotában 1968 óta működő Kortárs Galériában nemcsak a 90. születésnapját éppen szombaton ünneplő Boros György utóbbi két év festészeti ciklusának alkotásait állították ki, hanem ex libris grafikai alkotásait is.
„Egy olyan ember karrierjét ünnepeljük, aki szereti azt, ami csinál, ez pedig rendkívül ritka dolog napjainkban” – hangsúlyozta a tárlat megnyitóján Miroslav Jovančić, a kiállítás kurátora, felidézve a művész tanári és alkotói pályafutásának fontosabb állomásait. „Olyan tanár volt, aki a hivatása iránti szeretetet és tiszteletet azoktól is megkövetelte, akikkel foglalkozott.”
A kiállítás nem retrospektív jellegű, hanem a legaktuálisabb festményeket mutatja be, hangsúlyozta Miroslav Jovančić, majd Boros György a folyamatos megújulás iránti nyitottságát méltatta. Kiemelte, Boros Györgyöt még ezekben a napokban is elönti az alkotás iránti szenvedély. A festményeken a stilizált, fiktív vajdasági táj motívumai jelennek meg, az invenció, a kezelés és a gondolat szabadon táncolnak, fogalmazott.
Boros György köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette, illetve meghatározta alkotói és tanári tevékenységét. Ahhoz, hogy valaki kilencvenéves korában is alkosson, elsősorban motiváció szükséges, valamint akarat és energia, jegyezte meg. Szavai szerint életét mindig is a képzőművészet határozta meg, úgy az alkotás, mint a tanítás révén.

Nyitókép: Miroslav Jovančić, Boros György és Szalma Viktória, a Kortárs Galéria igazgatója / Molnár Edvárd felvétele