2024. április 19., péntek

Lezárult a művÉsz tehetségprogram

A szabadkai Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola diákjainak tartottak foglalkozásokat

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tavaly indította el a művÉsz elnevezésű komplex tehetségfejlesztő programot, amely során a szabadkai Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola diákjai különböző műhelymunkákon vehettek részt. Ennek a projektnek a keretében szeptemberben indult útjára az alkotás digitális eszközökkel program is, melynek a záró műhelyfoglalkozására szombaton került sor a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

Az alkotóműhelyt Nagygyörgy Kristóf, a Cofman Iskola tanára tartotta. Mint mondta, szeptember óta összesen tíz alkalommal találkoztak a csoporttal.

– A foglalkozásokon a gyerekek megismerkedtek a digitális alkotás folyamatával, a háromdimenziós nyomtatóval – amit az iskola egy pályázat segítségével tudott megvásárolni – és a micro:bitek alapjaival is. Az utolsó találkozásunk során kezdtünk már komolyabban is foglalkozni a micro:bitekkel, azok programozásával, végül pedig a növendékek a 3D nyomtató segítségével felépítették az ő kis elképzelt városukat. Alkottak, tervezgettek, szabadjára engedhették a fantáziájukat, közben pedig nagyon jól érezték magukat. Megbeszélték azt is, hogy ki mivel foglalkozik majd, mindvégig együttműködőek és kreatívak voltak – fejette ki Nagygyörgy Kristóf.

Tóth Gabriella, a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola vezetője elmondta, hogy az iskola 28 éve működik és foglalkozik a tehetséges gyerekekkel, leginkább a természettudományok területén. Mint kiemelte, a komplex tehetséggondozásnak pont az a célja, hogy támogassák a gyerekek erős oldalát, fejlesszék a gyengébb területeiket, társaságot és megfelelő légkört biztosítsanak számukra az alkotáshoz és tanuláshoz.

A foglalkozáson tizenkét negyedik és ötödik osztályos tanuló vett részt.

Ozsvár Dániel elmondta, hogy amellett, hogy sok hasznos és új ismeretet szerzett a programozásról, nagyon jól érezte magát a foglalkozásokon.

– Nagyon örültem, amikor a Kristóf tanár úr bejelentette, hogy felépítünk egy várost. Megszavaztuk, hogy ki legyen a polgármester, az építész és az alvezér. Én lettem az építész, és felépítettem egy kamiont. Sokat tervezgettünk, és a nyomtatóval készítettük el a házakat is – mesélte Dániel.

Nagy Márton új barátokat is szerzett a program során. Elárulta, hogy a 3D nyomtató segítségével mozit, szupermarketet, és állatkertet is alkottak.

Lengyel Vivien is nagyon örült, hogy építhetnek egy várost. Mint mondta, el is nevezték azt Microcitynek. Továbbá a 3D nyomtatóval még házat, focipályát, bankot, Redmi gyárat és éttermet is, „építettek”.

Petkovity Petra boldog volt, hogy egy jó társaság tagja lehetett.

– Nagyon tetszett a műhelymunka, mert Kristóf tanár úr megtanított minket programozni, a 3D nyomtatót használni, és micro:biteket programozni. Örülök, hogy eljöhettem – emelte ki Petra.

A harmincórás művÉsz elnevezésű komplex tehetségfejlesztő program keretében egyébként még matematika- és origamifoglalkozást, továbbá önismereti órákat is tartottak.

Nyitókép: A gyerekek láthatóan nagyon jól érezték magukat a foglalkozásokon (Fotó: Dér Dianna)