2024. június 17., hétfő

Közbeszerzések górcső alatt

A szerbiai közbeszerzési eljárások alkalmazásáról végzett elemzést az Óbecsei Ifjúsági Szervezet

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet elemzést végzett a szerbiai közbeszerzési eljárások alkalmazásáról. A Közbeszerzések górcső alatt című elemzés szerint a közbeszerzések átláthatósága és a szabadpiaci verseny tekintetében is hiányosságok mutatkoztak. A szerbiai közbeszerzésre vonatkozó törvény bizonyos mértékig összhangban áll ugyan az Európai Unió jogszabályaival, azonban a közbeszerzések hatékony és eredményes végrehajtása, az eljárások lebonyolításának ellenőrzése, valamint a szerződésben foglaltak végrehajtásának a nyomon követése hiányosságokat mutat.
– Az elemzés során több olyan javaslatot is kidolgoztunk arra vonatkozóan, hogyan lehetne fejleszteni a közbeszerzési eljárásokat. Elsősorban a szektorközi és az intézmények közötti együttműködésben van szükség szorosabb összhangra, és a különböző jogszabályokat is össze kellene hangolni, de az igazságügyi hatóságok a mostaninál intenzívebb munkájára is szükség lenne – fogalmazott Aleksandar Đekić, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet elnöke.

Az elemzés szerint Szerbiában a közbeszerzések 50 százalékában csupán egyetlen kivitelezői ajánlat jelenik meg.
– Az Állami Számvevőszék a 2023. évre vonatkozó jelentése szerint a vizsgált közbeszerzések több mint 18 százaléka pontatlan volt. Ez az elemzés arra is választ keresett, hogy mi történik ezekkel a hiányos közbeszerzési eljárásokkal, ki foglalkozik ezekkel az ügyekkel, és ezek a hiányosságok mennyire és hogyan befolyásolják a közbeszerzési rendszert – mondta Dragomir Pop Mitić, az Államháztartást Felügyelő Koalíció Igazgatóbizottságának elnöke.

A kutatás során a 2020-tól 2024-ig terjedő időszakot vizsgálták. Az elemzés szerint az önkormányzatokban minden hetedik dinárt helytelenül költik el, továbbá számos törvénysértés és visszaélés fordul elő a közbeszerzések végrehajtása során.

Nyitókép: Az óbecsei községháza (Fotó: Kancsár Izabella)