2024. június 14., péntek

Élethű karakterek

Péterrévén és Óbecsén is bemutatta legújabb regényét Pap Éva

Pap Éva vajdasági könyvbemutató körútja során kedden délután először az óbecsei Népkönyvtár  péterrévei fiókkönyvtárában, majd Óbecsén az anyaintézményben találkozott az olvasókkal. Az érdeklődők a szegedi írónő Mielőtt újrakezdeném címmel megjelent legújabb könyvét, illetve a Mielőtt lemegy a nap könyvének második, bővített újrakiadását ismerhették meg. A szerző jellegzetes elhivatottsága, hogy írásain keresztül a délszláv kultúrát közvetíti az olvasóközönség számára. 2020-ban jelent meg első nagysikerű történelmi romantikus könyve az És újra felkel a nap, amely egy különös szerelmi háromszög történetét meséli el. A regényt 2021-ben egy újabb jugoszláv vonatkozású történet, a Mielőtt lemegy a nap követte. 2022-ben adták ki a Megbocsátás című regényét, amely mai kérdést boncolgat: mekkora terhet bír el egy házasság? Legújabb kötete, a Mielőtt újrakezdeném az idén áprilisban jelent meg. A történet rámutat, hogy egyes kezdetek véget érnek, és a végek kezdetté válnak, és hogy nemcsak a gonoszság, de a jóság is körbevesz bennünket. A Szabadkán, Szegeden és Szarajevóban játszódó regény sodró lendületű, amely bepillantást enged az 1990-es években dúló délszláv háború megrázó és drámai eseményeibe is.

– A Mielőtt újrakezdeném az első olyan szerzeményem a négy közül, amelyik teljesen fikció, de valahogy a folytatás az úgy adódott. Nem érhet véget úgy a könyv, hogy az idős Mijo egy titkot hordoz magával, és ezt a barátjára bízza, hogy majd mondja el a fiának. Tulajdonképpen erről szól ez az új történet. Azért nem ennyire egyszerű, mert bonyolítva van még egyéb családi, magánéleti problémákkal, amik arra késztetik a főhőst, Markót, hogy elinduljon, felálljon, és az utak Szarajevóba vezetik őt. Az olvasóknak nagyon tetszik a regény. Nagyon sokan azt mondják, hogy annyira élők a karakterek, hogy egész biztosan valakiről mintáztam őket. Ez engem egyrészt nagyon meglepett, másrészt pedig, hogyha belegondolok, talán ez abból adódik, hogy tényleg belegyúrtam minden létező tapasztalatomat az életről az itteni karakterekkel kapcsolatban – fogalmazott az írónő.

Pap Évával az óbecsei Népkönyvtárban Fenyvesi Szilvia, az intézmény munkatársa beszélgetett.

– A szegedi írónőt harmadik alkalommal látjuk vendégül, mindegyik kötetét bemutatta nálunk. Amikor felhívott, és közölte, hogy vajdasági könyvbemutató körútra indul, nem volt kérdés, hogy meghívjuk hozzánk. Nagyon szeretjük őt, de az olvasóink még jobban. Pap Éva könyvei szinte soha nincsenek a könyvtárban, állandóan kikölcsönzik az olvasók – mondta Fenyvesi Szilvia.

Nyitókép: Pap Éva az óbecsei Népkönyvtárban (Kancsár Izabella felvétele)