2024. április 17., szerda

Több mint hetvenmillió dinár hiányzik

Nem tudni, mikor kezdődnek a felújítási munkálatok az óbecsei Testvériség Általános és Középiskolában

Nem tudni, mikor kezdődik meg az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola Đura Jakšić utcában lévő épületének teljes körű felújítása. A közbeszerzési eljárást február 20-án felfüggesztették, mert az egyetlen beérkezett ajánlat több mint 70 millió dinárral meghaladta a beszerzés becsült értékét.

Dr. Vuk Radojević, Óbecse község polgármestere mint ajánlatkérő azzal az indoklással függesztette fel a közbeszerzési eljárást, hogy az ajánlás elbírálása és szakértői értékelése után megállapították: az ajánlat elfogadhatatlan. A közbeszerzés becsült értéke 130,8 millió dinárt (áfa nélkül) tett ki, az ajánlattételi határidő pedig tavaly december 28-a volt. Az egyetlen ajánlatot a loznicai Krov eko pro, a belgrádi Tesla sistemi és a szintén belgrádi Inter Prospekt vállalat csoportja nyújtotta be. Az ajánlat teljes, áfa nélkül ára 204,8 millió dinár (245,7 millió dinár áfával), az adatok elérhetőek a közbeszerzési portálon. A hiányzó pénzösszeget a helyi önkormányzatnak kellene állnia ahhoz, hogy új közbeszerzést írhassanak ki.

A tartományi kormány 157 millió dinárral támogatta az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola épületének rekonstrukcióját, az erről szóló határozatot tavaly fogadták el a tartományi képviselőház ülésén. Az említett oktatási intézményben sajátos nevelési igényű gyermekekek oktatásával és nevelésével foglalkoznak a pedagógusok. A Đura Jakšić utcában lévő épület sarok felőli részét az 1930-as években építették, az épületegyüttes többi részét pedig az 1970-es években alakították ki. Az 1990-es években kicserélték a cserepeket a régi épületen, azóta azonban semmilyen beruházás nem valósult meg az említett objektumokon. A felújítás tervdokumentációja 2021-ben készült el.

A projekt az épületek teljes rekonstrukcióját irányozza elő, beleértve a tetőszerkezet egy részének teljes cseréjét, a nyílászárók cseréjét, a villanyhálózat, a fűtésrendszer és a vizesgócok felújítását, az új tornaterem építését, az akadálymentesítést a mozgássérült gyermekek számára, illetve az udvar teljes átépítését. 

Felkerestük a helyi illetékeseket az üggyel kapcsolatban, azonban ez idáig nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre.

Nyitókép: Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola Đura Jakšić utcában lévő épülete (Fotó: Kancsár Izabella)