2024. április 17., szerda

A siketek és nagyothallók számos kihívással szembesülnek

Jelnyelvi tanfolyamot szerveztek Óbecsén a helyi közintézmények dolgozói számára

Sikeresen zárult a Siketek és Nagyothallók Óbecsei Szervezete által megszervezett, három hónapig tartó jelnyelvi tanfolyam, amelynek az óbecsei Népkönyvtár adott otthont. Ötévente szervezik meg a képzést azok számára, akik szeretnék elsajátítani a jelnyelv alapgesztusait.

A siketek és nagyothallók számos kihívással szembesülnek a mindennapjaik során. Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tudnak önállóan kommunikálni vagy napi tevékenységet végezni. Jovan Vujkov több mint harminc éve dolgozik jelnyelvi tolmácsként. Elmondása szerint a siketek és nagyothallók számára Vajdaságban mindössze három tolmács áll rendelkezésre.

– Meglehetősen sok a munkánk, hiszen a hallássérülteknek a bíróságon kívül, a mindennapok során is szükségük van segítségre, olyan esetekben is, amikor orvoshoz kell menni vizsgálatokra, vagy ha ügyeket kell intézni a közhivatalokban, az oktatási intézményekben, a rendőrségen. Balesetek helyszínére is kimegyünk, ha az érintettek között vannak siketek vagy nagyothallók. A tanfolyamot elsősorban a közintézmények dolgozóinak, ügyintézőknek, banki alkalmazottaknak, hivatalnokoknak és olyan személyeknek szerveztük, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a siketekkel és nagyothallókkal. Ezáltal szeretnénk megkönnyíteni a községben élő hallásérültek és halláskárosultak mindennapi kommunikációját – közölte az előadó.

A tanfolyam tavaly októberben vette kezdetét. Összesen tizenketten vettek részt a kurzuson, ezúttal a közintézmények dolgozói mellett tanítónők is bekapcsolódtak a programba. A képzés résztvevői 800-850 gesztust tanultak meg.

– A tanfolyam három hónapig tartott és számomra egy teljesen új tapasztalat volt. Az előadások nagyon érdekesek voltak, és a csoport is igazán jó volt. Az előadónak sok türelme volt hozzánk, amit köszönünk neki – mondta Tatjana Krstonošić, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola tanítónője.

A záróvizsgán a helyi szervezet tagjai, valamint a Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szervezetének elnöke is jelen volt.

– Talán sosem fognak olyan tökéletesen jelelni, mint a siketek, akik már kiskoruk óta a hallássérültek iskolájában tanulják a jelbeszédet, de sokat jelent számunkra az, hogy ezeken a tanfolyamokon a tanítók, ápolók, banki dolgozók, rendőrök, tűzoltók elsajátítják az alapfogalmakat, ezáltal lehetővé válik a siketekkel és nagyothallókkal való kommunikáció ezekben az intézményekben is – fogalmazott Srđan Vladisavljević, a Siketek és Nagyothallók Vajdasági Szervezetének elnöke.

Szerbiában 2015-ben elfogadták a jelnyelv használatáról szóló törvényt, hogy a siketek és nagyothallók is gyakorolhassák alkotmányos jogaikat, a gyakorlatban azonban még mindig vannak hiányosságok. A Siketek és Nagyothallók Óbecsei Szervezetének jelenleg 42 tagja van, akiknek sok esetben a mindennapi ügyintézés során, az orvosnál vagy egyéb helyeken jeltolmács segítségére van szükségük. A szervezők kiemelték, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan számos vajdasági és határon túli városban is megszervezik a jelnyelvi tanfolyamot. A képzés a helyi önkormányzat és Óbecse község Egészségügyi Tanácsa támogatásának köszönhetően valósult meg. 

Nyitókép: Sikeres volt a jelnyelvi tanfolyam Óbecsén (Kancsár Izabella felvétele)