2024. április 17., szerda

Húszmillió dinár az energiahatékonyság javítására

A polgárok február 20-áig jelentkezhetnek a községi pályázatra

Óbecse község önkormányzata tegnap, január 23-án tette közzé energiahatékonysági pályázatát a községbeli polgárok számára, ennek értelmében családi házak és lakások energiahatékonyságának növelését célzó beruházásokat társfinanszíroz az önkormányzat. A polgárok az idén kilenc energiahatékonysági kategória közül választhatnak. Pályázhatnak a külső nyílászárók cseréjére, a külső falak szigetelésére, valamint az épület homlokzatának és a tetőnek a szigetelésére. A fűtés korszerűsítése érdekében lehetőség lesz hatékonyabb gázkazán vagy biomasszakazán telepítésére, hőszivattyú beépítésére is. A fűtés tekintetében továbbá pályázni lehet a csőhálózat és fűtőelemek cseréjére és beépítésére. Ezenfelül a kiírás része meleg víz előállítását szolgáló napkollektorok felszerelése, valamint napelemek telepítése villamos energia előállításához saját szükségletre. A támogatás összege a legtöbb esetben a beruházás értékének 50 százaléka, ez azonban több is lehet, ha az érdeklődő egyszerre több fejlesztésre is pályázik. A lakosoknak az általuk kiválasztott kivitelezőhöz kell fordulniuk, aki majd elvégzi a munkálatokat, és előszámlát kell kérniük. Az előszámlát az egyéb szükséges dokumentumokkal és a jelentkezési lapokkal együtt egy borítékba kell tenni, és azt személyesen átadhatják a községházán.

A nyilvános felhívás szövege és a kitöltendő nyomtatványok elérhetőek Óbecse önkormányzat honlapján az Ügyfélszolgálat menüpont alatt az ENERGIASZANÁCIÓ opció kiválasztásával, illetve a községi közigazgatási hivatal 15-ös számú irodájában személyesen is igényelhetőek. A polgárok a 021/6811-823-as telefonszámon is érdeklődhetnek. A pályázati dokumentációt érkezési sorrendben bírálják el, így érdemes idejében összegyűjteni és beadni a szükséges dokumentumokat.  A nyilvános felhívás a források felhasználásáig, de legkésőbb február 20-áig áll nyitva.

Óbecse községben az idén összesen húszmillió dinárt fordítanak az energiahatékonyság javítására. A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium tízmillió dinárt hagyott jóvá a község számára, a községi költségvetésből szintén tízmillió dinárt különítettek el erre a célra. 

Nyitókép: A községháza Óbecsén (Fotó: Kancsár Izabella)