2024. július 13., szombat

Óriási veszélyben vannak a méhek

Megtartották a Méz és bor elnevezésű rendezvényt Óbecsén

Pénteken délután tartották meg a Méz és bor elnevezésű rendezvényt Óbecsén a Than Emlékházban. A korábbi évekkel ellentétben az idei eseményen nem a helyi termelők kóstolóval egybekötött termékbemutatója várja az érdeklődőket. A szervezők ezúttal méhészeti előadással készültek, emellett néhány borászati eszközt is kiállítottak.

– Gyerekek előtt a méhekről beszélni nem egy hétköznapi dolog. Azt gondolom, hogy időben meg kell szerettetni a fiatal emberpalántákkal a méheket, hiszen a méhek leéltek 98 millió évet az ember nélkül, aztán jött a modern értelemben vett ember, az utolsó kétmillió évet velünk élték le. Óriási veszélyben vannak miattunk, ugyanis annyi növényvédőszert használunk, hogy ha így folytatjuk, akkor fennáll az a veszély, ami Kínában már bekövetkezett: a méhek helyett az emberek mennek, és létráról, kis ecsetekkel és kefékkel porozzák be a gyümölcsfákat. A lényeg, hogy a gyermekekkel meg kell szerettetni ezt az apró állatot, amely egy olyan életközösségben, családban él, ahol mindenkinek megvan a maga dolga. Hatalmas a belső fegyelem, mindenki tudja, hogy a közösségért kell dolgozni, és amikor eljön a nyár vége, a herékre többé nincs szükség, akkor a dolgozó méh a heréket kitessékeli, közösségben áttelelnek, egymást melengetve – mondta Ternovácz István előadó, aki huszonöt éven át foglalkozott méhészettel.

 

Borászati eszközöket is kiállítottak, fotó: Kancsár Izabella

Borászati eszközöket is kiállítottak, fotó: Kancsár Izabella

A méhészeti előadáson az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói vettek részt.

– A Méz és bor elnevezésű rendezvényt az idén hetedik alkalommal szerveztük meg. Ez egy egészen nagy esemény volt kiállításokkal és előadásokkal, de a koronavírus-ideje alatt sajnos egy kicsit megcsappant. Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy előadás jellegű lesz, tavaly inkább kiállítás jellegű volt – mondta Szerda Balázs szervező.

A rendezvényt, amely a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásának köszönhetően valósult meg, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezte meg az Óbecsei Civil Központ közreműködésével.

Nyitókép: A rendezvényen Ternovácz István tartott méhészeti előadást, fotó: Kancsár Izabella