2024. február 25., vasárnap

Drágább a húsnál

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

Két tonna szalonnából sütöttek tepertőt szombaton a bánáti Muzslyán, ahol 12. alkalommal szerveztek Tepertőfesztivált. A tepertősütő versenyre harminc csapat érkezett Szabadkától Székelykevéig. A vendégek pedig több mint száz stand előtt válogathattak a disznóból készített finomságokból és a többi házi termékből. 

A tepertő ma drágább a húsnál. Kevés a hízó, másrészt pedig azért van így, mert az utóbbi években a jószágtenyésztők mindenáron arra törekedtek, hogy a disznón sok hús és csak kevés zsiradék legyen. Szép szalonna nélkül viszont nem lehet jó, omlós tepertőt sütni. 

A tavaszias időjárás hozzájárult ahhoz, hogy csaknem tízezer látogatója volt a rendezvénynek. A muzslyaiak pedig újra jó házigazdáknak bizonyultak. 
– A legfontosabb célja ennek a rendezvénynek az, hogy fennmaradjanak a muzslyai magyar nemzeti hagyományok. Ezt, úgy gondolom, el is értük az elmúlt több mint egy évtized alatt – mondta Palatinus Ervin, a Muzslya helyi közösség tanácselnöke. 

A zsírsütés a tapasztalt böllérek munkája (Fotó: Kecskés István)

A zsírsütés a tapasztalt böllérek munkája (Fotó: Kecskés István)

Az árusok egy része csak a Lehel Sportközpont bejárata előtt kapott helyet, ami azt mutatja, hogy a rendezvény túlnőtte a regionális határokat, de a nemzetek közötti jó kapcsolatokról is tanúskodik, hangsúlyozta Simo Salapura, Becskerek polgármestere. 

– Egy ekkora rendezvényt csak minden muzslyai civil szervezet összefogásával lehetett megszervezni. Fontos a folyamatossága és a jó látogatottsága. A rendezvény részvevői megkóstolhatták a friss tepertőt, de sikerült elűzni a telet is – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

Nyitókép: (Fotó: Kecskés István)