2024. július 21., vasárnap

Nyári nyelvi tábor

Szerbül tanulnak a Cnesában

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szinte minden szegletében történik valami a nyáron is. A pincében a kisdiákok, összesen tizenketten egy héten át szerbül tanulnak Vadász Kornélia óvónőtől. A Szóvarázs – Kisiskolások toleranciatábora már másodízben zajlik, és nagyon jó szolgálatot tesz azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének kicsit jobban megtanulni szerbül. A Ferha, azaz a Felnőttképzők Regionális Hálózata keretében folyó nyári tábor tavaly akkora sikert aratott, hogy jelezték a szülők és a diákok is, hogy ismét szeretnék, ha tanulhatnának, hisz az iskolai oktatástól kicsit eltérő módon sajátíthatják el a szerb nyelv alapjait, gyakorlati példákon keresztül.

Vadász Kornélia, aki szerb anyanyelvű ovisokat tanít, és anyanyelvi szinten beszél magyarul, játszi könnyedséggel tanítja a gyermekeket szerbül, akik szemmel láthatóan nagyon élvezik az órákat, amelyek mindennap reggel kilenctől délig tartanak. Megannyi kép, vers, ének és rajz segíti a munkát és azt, hogy a gyerekek feszengés nélkül, felszabadultan és bátran merjenek megszólalni szerbül.

– A szülők kérték, hogy újból szervezzük meg ezt a nyári tábort. Év közben is szoktunk foglalkozásokat tartani, de akkor sokkal nehezebb összehozni, most viszont csak erre kell fókuszálniuk a gyerekeknek. Nagyon ügyesek, érdeklődőek és aktívak. Az iskolában kötelező tananyagként lehet, hogy nem annyira érdekes számukra, mint itt, ahol kicsit másképp, kevésbé kötötten tanulnak, és arra igyekszünk hangsúlyt fektetni, ami jobban érdekli őket – magyarázta Vadász Kornélia.

A gyerekek még egy meglepetés vendégtől is tanulhattak: Radomir Perin természetfotós saját képeit vitte be a nyári táborba, ahol az állatok nevét is gyakorolhatták. A világjáró fotós élménydús és közérthető beszéde is még jobban felkeltette a tanulók érdeklődését a szerb nyelv, sőt még a természet iránt is, hisz az ő képei senkit nem hagynak hidegen, legyen szó felnőttről vagy gyerekről.

A program támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

Nyitókép: Szóvarázsolók Magyarkanizsán (Bajić Jenei Klementina felvétele)