2024. július 24., szerda

A gyors reagálás életet ment

Új készülékek a magyarkanizsai Egészségházban

Már használják azokat az új készülékeket, melyeket a közelmúltban szerzett be a magyarkanizsai Egészségház. A gyors diagnosztizálás, a betegségek időben történő felismerése sokat segíthet az élethossz és életminőség javításában, ezért is nélkülözhetetlen azok a berendezések, melyek a laboratóriumban és a sürgősségi ellátáson tesznek jó szolgálatot.

Az egészségházban Gyólay Karolina igazgatónő, Fejsztámer Róbert polgármester jelenlétében számolt be a beszerzésekről, a berendezések funkciójáról.

– Nagyon köszönjük a magyarkanizsai önkormányzatnak, hogy állandóan támogat bennünket, és két új eszköz is jutott az egészségháznak az év elején, illetve tavaly év végén. Amiket sikerült beszerezni, azok nem mások, mint egy ultrahangos mobilkészülék a mentőszolgálatban, ami a gyors diagnosztizáláshoz szükséges, illetve egy laboratóriumi eszköz, ami arra szolgál, hogy 15 perc alatt ki tudjuk zárni a trombózisveszélyt. Mobil ultrahangos készülék csak nagy egészségházakban, illetve kórházakban található, csak úgy, mint a D-dimer trombózis kialakulásának veszélyét mérő készülék, és most már nálunk is van, a magyarkanizsai egészségházban, köszönhetően a helyi önkormányzatnak. Hatalmas segítség ez a lakosoknak, hiszen csak közkórházak rendelkeznek ilyen készülékekkel, így ezekért a vizsgálatokért eddig nagyobb városokba kellett utazni. Minisztériumi engedéllyel és önkormányzati támogatással most már Magyarkanizsán is elérhetőek ezek a szolgáltatások – mondta Gyólay Karolina, aki arról is beszélt, hogy miért tesznek jó szolgálatot a berendezések. – A trombózisveszély különösen azoknál a betegeknél alakulhat ki, akik vénás problémákkal küszködnek és például műtéti beavatkozás után vannak, illetve kardiovaszkuláris betegségekkel élnek együtt, továbbá rákos megbetegedéseknél, illetve a terhességeknél, várandós hölgyeknél szokott kialakulni ilyen probléma, ezért rendszeresen kell vizsgálni őket, néha kéthetente is kontrollálni kell ezt az analízist, ami mindössze tizenöt percet vesz igénybe az újdonságokkal.

Fejsztámer Róbert elégedetten nyugtázta a korszerűsítést és az egészségházat az önkormányzat további támogatásáról biztosította.

– Az önkormányzati költségvetésből több mint 20 millió dinárt irányoztunk elő évente az egészségház működésének támogatására. Az új berendezések értéke 800 ezer dinár és ezt az önkormányzat biztosított. Ez csak egy töredéke az éves folyósítandó összegnek, ám fontosak, csak úgy, mint az, hogy az egészségügyet kellőképpen támogassuk. A gépek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az egészségház a község teljes területén minőségi szolgáltatást nyújtson. Erre törekszünk mi is, és az egészségház részéről is megvan a nyitottság. Bízom benne, hogy a gyümölcsöző együttműködés a továbbiakban is ugyanígy működik, az önkormányzat tavaly teljesítette az ígéreteit, és ez idén is így lesz, lépést kell tartani a fejlődéssel és a korszerűsítésre kell törekedni – mondta a polgármester, aki arra is kitért, hogy az orvosok létszámára sajnos nincs ráhatásuk, ám ösztöndíjjal tudják támogatni az orvostanhallgatókat a községben.

Nyitókép: Puskás Károly felvétele