2024. április 23., kedd

Az érzelmileg is biztonságosabb szülésért

A dúlák tevékenységéről és a szülészeteken átadott kérelmekről

A környékbeli városokban is, mint ahogy egész országunkban, a Mozdulj – Változtass! (Kreni-Promeni) mozgalom annak érdekében gyűjtött aláírásokat és adta át azokat a kórházakban, hogy a várandós nők, ha szeretnének, ne egyedül vajúdjanak. Magyarkanizsa községben több dúla is tevékenykedik, köztük a martonosi Sárkány Szintia, aki többedmagával Zentán és Topolyán is átadta az országszerte egységes kérelmet az intézményeknek.

 Háromgyermekes anyuka vagy, amellett dúla. Mi is a dúla feladata?

– Aktívan nem vagyok még dúla, tehát nem vállalok kismamákat, egyelőre nem tudom kísérni őket a várandósságukban, a szülésüknél és a gyermekágyi időszakban. Háromgyermekes anyukaként egyelőre még nincs elég időm teljes mellszélességgel erre fókuszálni, de ennek is eljön az ideje, amint a kisgyerekeim nőnek. A dúla feladata ezekben az időkben támogatást nyújtani a kismamának. Egy dúla fontos feladata naprakész információkkal szolgálni ezekben a témákban, tehát folyamatosan tanul és fejleszti magát. Igyekszik maximálisan ráhangolódni a kismamára és odafigyelni az ő szükségleteire. Ezáltal kialakulhat közöttük egy olyan mély kapcsolódás, amelyben biztonságban érzi magát a kismama. Ha pedig a szülést vesszük, tudjuk, hogy az állatok sem hozzák világra kicsinyeiket, ha veszélyben érzik magukat. Ugyanez érvényes ránk, nőkre is. Ha nem halad a vajúdás, vagy akár megáll, az legtöbbször azért van, mert a lelkük mélyén a nők nem érzik magukat biztonságban.

 Miért tartod fontosnak, hogy a várandós nő kísérővel mehessen a szülőszobába?

– Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy az apa, illetve az anya által választott más személy jelenléte megkönnyíti a gyermek születését, csökkenti a szövődmények kockázatát és a további beavatkozások szükségességét, mivel a nő nyugodtabb azokban a pillanatokban kísérő jelenlétében.

 Szüléskor a dúla hogyan tud segíteni?

– Azt szoktuk mondani, hogy szüléskor a bábák és szülésznők deréktól lefelé foglalkoznak a kismamával, a dúlák pedig deréktól felfelé. Érzelmi támogatást, lelkesítést, bátorítást adnak, segítenek a megfelelő hangulat megteremtésében, tudnak bizonyos technikákat, amelyekkel megkönnyíthetik az összehúzódásokkor jelentkező testi megéléseket. A legfontosabb viszont az, hogy ismerik a kismamát, tudják, mik a félelmei, milyen lelki folyamatokon ment keresztül, ezért van, hogy szavak nélkül is értik a szülőnőt.

 Mennyire elterjedt környékünkön a dúla igénybevétele?

– 2021 júniusában volt az a dúlaképzés, amelyen én is részt vettem, de tartottak egyet korábban is. A községben Vígi Sára elérhető, Szabadkán Szőcs Balassa Teodóra, Zentán pedig Renkó Krisztina. Azt látjuk, hogy egyre több kismama válik nyitottá arra, hogy ne csak túlélje a szülést, hanem készül rá, informálódik és igen, dúlát választ. Azt remélem, hogy ez hamarosan egyre inkább elterjed a várandósok körében.

 Szerinted miért fontos, hogy az anyuka mellett legyen még valaki?

– A fent elmondottak mellett a kísérő jelenléte a szülés során csökkentené az egyes orvosok esetleges szülészeti erőszakának lehetőségét, amit a közelmúltban láthattunk a hazánkban nagyszámú szülőnő vallomása alapján. De magam is meséltem már saját tapasztalatról szülészeti erőszakkal kapcsolatban az Explicit – Sárkány Szintia című videóban (https://www.youtube.com/watch?v=vAifsLONLU0).

 Látsz rá esélyt, hogy a kérelem sikert érjen el?

– Igen. A történet nem ért véget ezzel a megmozdulással! Érdemes követni a https://www.facebook.com/kreni.promeni oldalt. Február 21. a határidő, hogy a szülészetek válaszoljanak a következő kérdésekre: Az intézményben mehet-e kísérő a szülésre? Ha nem, miért nem? Mi kellene ahhoz, hogy mégis megoldható legyen? Fontosnak tartom, hogy a kórházak vezetői meghallják az emberek hangját és igényeit, és ne felejtsék el, hogy az állampolgárok fizetéséből élnek. A szülés során fellépő negatív gyakorlatok visszaszorítása érdekében úgy gondolom, hogy a kórházaknak ezeket a kéréseket jóvá kell hagyniuk mind az állampolgárok érdekében, mind pedig a minisztérium utasítására, amely támogatja ezt kezdeményezést. 

Nyitókép: Sárkány Szintia: A dúla feladata támogatást nyújtani a kismamának