2024. április 15., hétfő

Szállási szemmel

Hagyományos disznótort tartottak Bácsfeketehegyen – Egész éves Hungarikum program kezdődött a helyi értéktár szervezésében

A Bácsfeketehegyi Értéktár Bizottság kétnapos, hagyományos disznótort szervezett, amely pénteken ért véget. Hajvert Lódi Andrea, a bizottság elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvény célja a hagyományos módszerek visszatanulása volt.
– Azt szerettük volna, hogy megőrizzük, dokumentáljuk és egyben visszatanulási lehetőséget adjunk a hagyományos feketicsi disznóvágással kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy volt a női munkákhoz egy oktatónk, és volt egy a férfimunkákhoz. Minden résztvevő ezekhez az oktatókhoz kapcsolódott, és tőlük tanultuk, hogy mit hogyan kell csinálni. Egy élmény alapú tanuláson vettünk részt, a női munkákat Delonga Julianna koordinálta, a férfimunkákat pedig Lódi Gáspár. A női részen belet pucoltunk, hagyományos reggelit készítettünk, sült vért, sült májat, majd ebédet készítettünk, disznótoros levest, toroskáposztát, töltött káposztát és hájas kiflit. A férfiak a töltelékek elkészítéséhez kaptak pontos utasítást, hogy hogyan csináltak kolbászt, húsos hurkát, svartlit, májas hurkát stb. – számolt be Hajvert Lódi, majd arról is szólt, hogy ez volt az első állomás, hiszen egy egész éven át tartó programról van szó.
– Ez egy Hungarikum program, aminek az a címe, hogy Szállási szemmel. A lényege, hogy a hetven éve megszűnt szállási életmóddal kapcsolatban felgyűjtsük azokat az információkat, amiket még fellelünk. Hogyan éltek, hogyan nézett ki az az önellátó életforma, mi mindent kellett tudniuk? Az állattartástól kezdve a növénytermesztésen át a konyhakertig nagyon sok minden tartozik ebbe a témakörbe. A pályázati program főként az ide kapcsolódó információk összegyűjtését tartja szem előtt, tehát egy kutatómunka indult. Mélyinterjúkat csinálunk azokkal a falubeliekkel, akik gyerekekként szálláson nőttek fel. Ezt az anyagot rendszerezzük, és a jövőben egy kiadványt készítünk belőle. A kutatás mellett, a mai disznóvágáshoz hasonlóan, gyakorlati programok is lesznek. Ezek mindig valamelyik állat köré fognak épülni. Pl. a birkához, ami Bácsfeketehegyen jelentőséggel bír, hisz a kunságból hozott birkapaprikás helyi kuriózum. Ezért egy alkalommal a birka feldolgozásával fogunk foglalkozni, de lesz hasonló alkalom, amikor a libával, tyúkkal... foglalkozunk – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy arra szeretnének rávilágítani, hogy elődeik hogyan dolgozták fel az állatokat, hogyan tartották őket, miért tartották őket, miért voltak fontosak számukra. A gyakorlati alkalmakon ezt ismerhetik meg a résztvevők – tudtuk meg Hajvert Lóditól.
A Szállási szemmel című programot Magyarország Agrárminisztériumának Hungarikum Bizottsága támogatja, és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület keretében valósul meg.

Készül a hagyományos disznótoros reggeli / Lakatos János felvétele

Készül a hagyományos disznótoros reggeli / Lakatos János felvétele

Nyitókép: A férfiak kolbásztölteléket készítenek / Lakatos János felvétele