2024. április 15., hétfő

Kártya és kirándulás

Sikeres évet zárt a Kishegyes község rokkantjait tömörítő egyesület

Kishegyes Község Rokkantnyugdíjasainak Egyesülete tavaly sikeresen megvalósította mindazt, amit az év elején tervbe vettek. Balaton Erzsébet, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy több programjuk is volt az év során.
– Amit elterveztünk, azt mind sikerült megvalósítanunk tavaly. Évről évre élelmiszercsomagot osztunk az aktív tagoknak, ez tavaly sem maradt el. Volt hét programtevékenységünk, amire a munkaügyi minisztérium adott támogatást. Ezek a tevékenységek megfelelő témákról szóltak, amelyeket előre megbeszéltünk az aktív tagsággal, és az ő érdeklődésüknek megfelelően alakítottuk ki. Ezek között volt kreatív munka, egészségügyi téma, környezetvédelmi, és szó volt az illóolajokról is. Decemberben megünnepeltük a fogyatékos emberek világnapját, valamint négy kártyaversenyen vettünk részt, Szabadkán, Gunarason és Topolyán. Mindenhol sikeresen szerepeltek tagjaink, és helyezésekkel tértek haza. Mi is szerveztünk egy kisebb és egy nagyobb kártyaversenyt. A tavalyi év egy nagy újítása, hogy bevezettük a kártyaprogramot. Ez egy kis szórakozás azok számára, akik szeretnek kártyázni, és egyben gyakorolunk is a versenyekre. Emellett tartottunk egy kirándulást is, amit hagyományossá szeretnénk tenni. Tavaly Újvidékre és Péterváradra látogattunk el – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy az idei évre vonatkozóan is hasonló terveik vannak, mint tavaly voltak.
– Az idén is a munkaügyi minisztériumtól számítunk támogatásra. Programjaink hasonlóak, szeretnénk idén is kirándulást szervezni, kártyaversenyeket, megünnepeljük a fogyatékos emberek világnapját. Az idén is számítunk csomagokra. A munkatervünk nem igazán tud variálódni, mivel tagságunkat beteg emberek alkotják, ezért csak meghatározott tevékenységeket tudunk szervezni számukra – mondta el Balaton, majd arról is szólt, hogy egyesületük tagsága, a támogató tagokkal együtt, meghaladja a százat. Az aktív tagságot főleg a bácsfeketehegyiek és a kishegyesiek teszik ki, a szeghegyieket kicsit nehezebb bekapcsolni a programokba – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a teljes tagságnak mintegy 50 százaléka aktív, ők azok, akik részt vesznek a programokon.
– Mivel tagjaink beteg emberek, ezért sok tényező befolyásolja, hogy részt tudnak-e venni a programjainkon, például az időjárástól is sok függ. Sok mindent eltervezünk, de van, hogy az állapotuk miatt nem tudunk programokat megtartani – fogalmazott Balaton.
Az egyesület irodája is rendszeresen működik, minden kedden és pénteken 9 és 12 óra között. Itt intézik a tagság ügyeit, és szívesen látják az új tagokat is, bármikor bekapcsolódhatnak a programba – mondta el Balaton, majd hozzáfűzte, hogy nemcsak azok csatlakozhatnak hozzájuk, akik munkahelyi rokkantnak számítanak, hanem bárki, aki valamilyen fogyatékkal él.

Igen népszerű a kártya az egyesület tagságán belül / Lakatos János felvétele

Igen népszerű a kártya az egyesület tagságán belül / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Balaton Erzsébet / Lakatos János felvétele