2024. április 12., péntek

Mári-napi futás

Az 1848/49-es szabadságharc egy szomorú fejezetére emlékeztek Bácsfeketehegyen

Történelmi múltuk egy szomorú eseményére emlékeztek vasárnap a bácsfeketehegyiek. Az 1848-as forradalom és szabadságharc során a falu lakosságának menekülnie kellett, s ennek emlékezte maradt fenn Mári-napi szaladásként. A megemlékezés istentisztelettel kezdődött, a református egyházközösség imatermében. A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Orosz Attila helyi református lelkész ennek kapcsán elmondta, hogy a Mári-napi szaladás pontosan 175 évvel ezelőtt történt.

– Mi, reformátusok azt tartjuk, hogy megemlékezni nemcsak illik, hanem fontos keresztyéni kötelességünk, és jóleső érzés megemlékezni a múltunkról, még ha szomorú is. Hiszen ez adott egy pozitív jelent és remélhetőleg jövőt is. A kiskunhalasiak akkor befogadták a feketehegyi reformátusokat, és testvér gyülekezeti kapcsolat áll fenn azóta is – mondta el Orosz Attila.

A megemlékezés az istentiszteletet követően a mártírhalált halt Berhidai Keresztes József református lelkész sírjának megkoszorúzásával folytatódott. Itt Hajvert Ákos versmondó szavalt el egy alkalomhoz illő verset, majd Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Berhidai Keresztes József református lelkész sírján.

Elsőként Kubik Zoltán, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első osztályú tanácsosa, majd Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja koszorúzta meg a sírt. Ezt követően a Magyar Nemzeti Tanács nevében Sárközi István és Hugyik Richárd, az MNT végrehajtó bizottságának kultúrával megbízott tagja, a Pásztortűz Egyesület és a kiskunhalasi református gyülekezet képviselői Végső István vezetésével, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház nevében Harangozó László püspök és Pál Károly egyházmegyei gondnok, a bácsfeketehegyi református egyházközösség nevében Orosz Attila, valamint Hallgató Imre és Kerekes János gondnokok, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének nevében Kovács Károly alelnök, a bácsfeketehegyi helyi közösség nevében Bojtos Béla tanácselnök és Kórizs József tanácstag, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület nevében pedig Szakács Tamás elnök és Gogolák Csilla alelnök helyezte el a kegyelet virágait.

A megemlékezés utolsó állomása Nagy Tibor történész helytörténeti előadása volt, amit 18 órakor tartottak a Kozma Lajos Könyvtárban.

Az eseményt a Bácsfeketehegyi Református Egyházközség, a bácsfeketehegy helyi közösség tanácsa, a Kishegyesi Könyvtár Kozma Lajos Fiókkönyvtára és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezte.

 

Nyitókép: Sárközi István köszönti a megemlékezőket (Fotó: Lakatos János felvétele)