2024. június 20., csütörtök

Csókán a kitelepített felvidéki magyarokról

A kitelepített felvidéki magyarokra emlékeztek Csókán péntek este a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában. A helybéli II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület által szervezett megemlékezésen a Himnusz elhangzását követően Fehér Attila, a Rákóczi férfikar művészeti vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, majd Mészáros Kiss Tibor történelem–földrajz szakos tanár, a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének elnöke tartott vetítéssel egybekötött történelmi áttekintést a mintegy félmillió felvidéki magyart ért súlyos atrocitásokról. A tanár elmesélte, hogy a második világháborút követően az akkoriban még Csehszlovák Köztársaság kormánya, a köztársasági elnökkel, Edvard Benešsel az élen, a neve által fémjelezett dekrétumokkal az országban élő német lakosság mellett a magyarokat is háborús bűnök elkövetésével vádolta, és 1947. április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én ért véget az a szlovák–magyar lakosságcsere, amelynek során több mint 76 ezer magyart telepítettek ki az ország területéről. Elhangzott, hogy emellett mintegy 70 ezer magyart háborús bűnök elkövetésének koholt vádjával deportáltak, 327 ezret „reszlovákosítottak”, 40 ezer férfit pedig munkaszolgálatra szállítottak. A kitelepített és a deportált magyarok után 15 700 ház maradt üresen, és 160 ezer hold termőföld került a csehszlovák állam tulajdonába – összegezte Mészáros Kiss Tibor.
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az előadást követő alkalmi műsorban a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezetének tagjai és a Rákóczi férfikórus lépett fel. A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alelnöke, a Móra Ferenc MME elnöke.
A rendezvény a Rákóczi Szövetség, Csóka önkormányzata, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Csóka Művelődési és Oktatási Központ támogatta.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele