2024. április 20., szombat

Krúdys hittel az észak-bánsági rónaságon

A Csókai Művelődési és Oktatási Központ Városi Könyvtárában ma este bemutatták Csipak Valéria, törökkanizsai születésű, Tiszaszentmiklóson élő író és Nyiba Imái-díjas és Krúdy Gyula Irodalmi Kör-díszokleveles költőnő első, Idők zenéje című könyvét. A szerzővel Horváth Edit, Krúdy-bronzérmes- és Balázs Erzsébet, Krúdy Gyula-Örökség-díjas budapesti költők beszélgettek.
Csipak Valéria napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a verseket és magát az irodalmat is mindig a szívében hordta. Amikor viszont a nyugdíjaztatását követően lerokkant, valahogyan fel kellett dolgoznia, azt, hogy örökmozgóként nem bír mozogni annyira és gyakran a házában kénytelen üldögélnie.
 

 

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

– Hála Istennek, mindig is voltak író ismerőseim, akik a beszélgetéseink során arra bíztattak, hogy próbálkozzak meg az írással, mert ugye, amennyiben nem teszed meg, akkor nem is lehetsz tisztában azzal, hogy tudsz-e írni –mesélte és hozzáfűzte, hogy ezért írt egy verset, amit a Facebookon is közzé tett. A költeményére felfigyelt Németh „Nyiba” Sándor, egykori EB és VB-bajnok, illetve olimpikon szabadfogású birkózó, költő és zeneszerző, a Magyar Kultúra Lovagja, egyben a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke is, aki felhívta Valériát és megkérdezte tőle, hogy szeretne-e írni.

– Mivel azt válaszoltam neki, hogy én próbálgatni szeretnék, ekkor elkezdett tanítgatni. Valójában ő vett a szárnyai alá – ecsetelte a tiszaszentmiklósi költőnő és megjegyezte, hogy tehát vele indult el a szekere.
Valéria elmondta azt is, hogy ez idáig több mint 300 verset írt.
 

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

– Nem mindig írok, de bármi megihlet. Legyen szó egy falevélről, vagy pedig bármi másról. Szeretem a természetet és nagyon szeretek horgászni is. Amennyiben meglátok egy halat, teknőst, vagy akár egy sóvirágot, ez is ihletet ad és valahogy a fejemben összeállnak a verssorok – magyarázta a költőnő és elmondta azt is, hogy a Facebookon közzé tett versei mellett, egyike a Poet.hu versportálon publikáló 20 ezer költőnek. Ezen az oldalon körülbelül 50 versét olvashatják el az oldalra ellátogató irodalomkedvelők.

Csipak (leánykori nevén Hajnal) Valéria egyébként 1963-ban született Törökkanizsán és az általános iskolát is ott végezte el, majd pedig Csókán fejezte be a középiskolát, majd pedig könyvelői és mechanográfiai oklevelet szerzett. A néhai kastélyban, a pénzügyi osztályon kezdett el dolgozni, majd pedig a Vajdasági (jelenleg OTP) Bankban. A leépítések után, amit csak talált, minden munkát elvállalt. Végül a Csókai Vegyészeti Szakközépiskolába került, ahonnan 2019 decemberében ment nyugdíjba. Jelenleg Tiszaszentmiklóson él. Szereti a Tiszát és a rónaságot.

A csókai könyvbemutató elején Horváth Edit a Krúdy Gyula Kört bemutatva elmondta, hogy 40 évvel ezelőtt alapították és költők, írók, festők, zenészek alkotják. Mintegy 3000 tagjuk van. Az egyesület égisze alatt havonta három alkalommal rendeznek előadást, amikre külsős költőket, alkotóművészeket hívnak meg vendégszereplésre. E mellett tagjaik számára tábort is szerveznek. Lényegében egész Magyarországot bejárják és nagyjaink munkásságát ápolják és népszerűsítik „Krúdys-hittel”.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele