2024. július 15., hétfő

A bábozás és mese határtalan öröme

Adán fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak tartottak bejárós tábort

Az adai székhelyű Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület a héten második alkalommal rendezte meg a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek bábos táboroztatását Adán az egyesület székházának udvarán. Mészáros Enikő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a hétfőtől csütörtökig zajló II. Bábos-mesés Táborban 15-20 fő vett részt kísérőkkel, az egyesület tagjaival, óvó- és tanítónővel, valamint tapasztalt, sérültekkel foglalkozó személyekkel és szakemberekkel együtt, hogy minél jobban odafigyeljenek különleges bánásmódot igénylő barátaikra, és a négy nap alatt egy kicsit tehermentesítsék a szüleiket is.

– Nagy igény mutatkozott a meghirdetett programra a Tisza mentén. Emiatt sajnos korlátoznunk kellett a létszámot, mivel fontos volt számunkra, hogy minden egyes érintett résztvevő kitüntetett figyelmet kapjon. Mivel főként olyan személyekről van szó, akik már nem járnak iskolába, vagy túl sok számukra a kötött elvárás az intézményben. Ezért a tábor jó alkalom és lehetőség arra, hogy kiléphessenek otthonukból, kötetlenül, és megélhessék elfogadásukat és közösséghez tartozásukat. Az egyesületünk célja az volt, hogy a bábozáson és mesélésen keresztül, játékosan ismerkedjenek és barátkozzanak, valamint alkossanak csapatot. Mindemellett kipróbálják magukat kisművészekként, és szerepeljenek, nevessenek, felszabaduljanak, és alkossunk maradandó értékeket, valamint életre szóló emlékeket gyűjtsenek – magyarázta Mészáros Enikő. – Kiválasztott témánk egy történet köré összpontosult, melynek címe Veszekedős mese, mégpedig Fésűs Éva nyomán. Közösen dolgoztuk fel, szereplőit papírzacskókra applikálták a gyerekek, a darab szövegét saját értelmezésben elsajátították, és a tábor negyedik napján a nézők előtt bemutatták. Az ismert dallamokkal, énekszóval kísérték, és a végén táncbemutatóval zárták a műsort, amelyre koreográfiát három nap alatt tanulták meg. A program résztvevői emléklapot és egy szerény rajzcsomagot is kaptak jutalmul, kitartásukért és aktív részvételükért a táborban. A zárónapon az adai Manóház udvarán ünnepelhettünk a meghívott vendégeinkkel és családtagjaikkal Magyarkanizsáról, Zentáról, Péterrévéről, Moholról és Adáról. Körünkben köszönthettük Rigó Pál Zsófiát, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökét is. A résztvevők az ünnepi műsor után kipróbálhatták az udvari játszóteret, falatozhattak és táncolhattak, valamint arcfestést is rendelhettek egy kedves anyukától. Nagyon tetszett mindenkinek a négy változatos, mozgalmas és sok meglepetést tartogató bábos-mesés tábori nap! – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A tábori foglalkozások lebonyolításában közreműködött Berecz Tünde bábozó tanítónő népi játék és tánc tanításával, Mészáros Enikő irányította a bábjáték feldolgozását és kivitelezését, Csabai Jerne zentai érintett nevelőszülő és sérülteket segítő szakember az előadásaival gazdagította tábort, Orovec Skrinyár Cecília a kézműveskedésben segédkezett. Mészáros Enikő hozzátette, hogy hálával tartoznak a sok önkéntesnek, valamint köszönik a Magyar Nemzeti Tanács nagyvonalú támogatását, az Apolo Gyógyszertár, az Opremapromet és a Manóház adományát, hogy hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez.

Nyitókép: A bábos-mesés tábor résztvevői a szervezőkkel