2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az emlékkiállítástól a főzőversenyig

Adán színes rendezvénysorozattal ünnepelték meg az I. helyi közösség napját

Az adai I. helyi közösségben szombaton harmadik alkalommal ünnepelték meg a helyi közösség napját, amelyen művelődési program és kiállítás, főző- és palacsintasütő verseny, illetve sakk- és darts torna várta a vendégeket, köztük a testvértelepülések, Muzslya és a magyarországi Akasztó és Hegyfalu küldöttségét. Az egész napos rendezvényen Sáfrány Ágnes, az adai I. helyi közösség tanácselnöke és Nikola Dragin titkár köszöntötték az egybegyűlteket.

– Ma olyan eseményt ünnepelnek, amely nemcsak a közösségünk történetének fontos mérföldköve, hanem egyben a közösségi összetartozás, az együttműködés szimbóluma is. Az I. helyi közösség napja emlékeztet minket arra, mennyire fontos a közös munka, a kölcsönös támogatás és a közös célok elérése. Erre törekszünk – mondta köszöntőjébe a tanácselnök.

A rendezvénysorozatot népzenei műsor nyitotta meg, amelyen a helyi közösség előtt felléptek a moholi Novak Radonić Művelődési Egyesület szerb népzenészei és néptáncosai. A rendezvényen a későbbiekben bemutatkoztak még az adai Aranykapu és a moholi Csobolyó ME magyar néptáncosai és népzenészei is. A helyi közösség épületében Pál Edit, az Adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának elnöke megnyitotta a IV. Tűzsziget Találkozót. Elmondta, hogy a találkozón a vendégek három kiállítást tekinthetnek meg, amelynek központi része Jakobovics Margarétta-emlékkiállítás. Ezen néhai adai óvónő, bábozó és bábkészítő több mint 100 kesztyűbábját állították ki. Emellett a Szakkör-kiállításon a hagyományápoló csoport békés megyei hímzéseit, gyöngyfűzéseit és papírfonó technikával készült alkotásait tekinthették meg a vendégek. A helyszínen bemutatták még az 5-6 éves adai óvodások számára a szabadidő témakörében meghirdetetett rajzpályázat legsikeresebb munkáit is.

A rendezvény keretében a Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület magyar és szerb nyelven bemutatta a Vitéz László bábjátékot. Továbbá kiosztották a díjakat a rajzpályázat díjazottjainak, akik a következők: 1. Kosta Stančulov (Srce-óvoda), 2. Pataki Petra (Csicsergő-csoport), 3. Boyceva Éva (Pillangó-csoport), külön díjas lett Kis Bence (Csicsergő-csoport). Emellett kihirdették a Példás porta-takaros előkert című pályázat végeredményét és kiosztották a díjakat is. Az első helyezést Orcsik Andrea érdemelte ki a Kossuth Lajos utcából lévő házuk portájával, illetve az előtt lévő kiskerttel, a második helyen végzett Adankó Györgyi a Moša Pijade utcából, illetve Vajda Magdolna lett a harmadik a Rade Končar utcából. A rendezvénysorozaton tartottak birkapörkölt-főzőversenyt, valamint palacsintasütő versenyt is.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Horvát Király Andrea, a VMSZ gazdasági államtitkára, Tóbiás József, a VMSZ adai listavezetője és több képviselőjelöltje, illetve Bilicki Zoltán adai polgármester, a Szerb Haladó Párt adai listavezetője.

Nyitókép: A helyi közösség épületében báb-, gyermekrajz és kézimunka kiállítást nyílt a rendezvénysorozat alkalmából (Csincsik Zsolt felvétele)