2024. június 21., péntek

Jelentések és tervek

Adán júniustól rehabilitációs részleg nyílik a wellnessközpontban

Ada község képviselő-testülete a csütörtök esti ülésén kilenc napirendi pontról döntött. Az ülésen Juhász Tibor, az Adica Üdültetési Közvállalat igazgatója tájékoztatta a testületet a közvállalat múlt évi tevékenységéről. Bejelentette, hogy a közvállalat tervei szerint június elsejétől új részleget helyeznek üzembe Adán a wellnessközpontban, ahol rehabilitációs és terápiás részleg nyílik. Az új részlegen szakorvos írja fel a terápiát és szakemberek végzik a rehabilitációt, amelyek között posztoperatív kezelésre, sportsérülések és reumás bántalmak rehabilitációjára nyílik lehetőség, illetve izom- és csontsérülések gyógyítására. A szolgáltatást a közvállalat a zentai Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás rendelővel karöltve végzi. Az igazgató megjegyezte, hogy egyelőre folynak az egyeztetések az egészségügyi minisztériummal, és reményei szerint júniustól igénybe lehet venni a szolgáltatást a wellnessközpontban.

A képviselő-testület továbbá megszavazta a Čika Jova Zmaj Gyermekintézmény alapszabályzatának módosítását, amelyet ezzel összehangoltak az érvényben lévő törvényes előírásokkal. A testület elfogadta a Zentai Történelmi Levéltár 2023-as évi munkajelentését. Továbbá jóváhagyta az adai Szarvas Gábor Könyvtár múlt évi munkajelentését és az idei munkatervét. Az utóbbi napirendi pont vitájában Szőke Edvárd községi képviselő megkérdezte, hogy miért van zárva az intézmény fiókkönyvtára Moholon a helyi közösség épületében. Maksó Éva könyvtárigazgató válaszában elmondta, hogy februárban lecserélték a zárat a moholi olvasótermen, emiatt azóta a könyvtárosok nem tudnak hozzáférni az ottani könyvállományhoz és berendezéshez. Megjegyezte, hogy a törökfalui és a moholi fiókkönyvtár jogi státusa rendezetlen, amelynek rendezését elődje és ő is többször kérte kérelemben a fenntartó helyi önkormányzattól. Reményét fejezte ki, hogy az olvasók érdekében mielőbb rendeződik a helyzet, és ismét használhatóvá válik a moholi fiókkönyvtár. Az igazgató szerint a könyvtárnak 2030-ig érvényes bérleti szerződése van a moholi helyi közösséggel az érintett helyiségre és a színházteremre. A vitához csatlakozott Bilicki Zoltán adai polgármester, aki szerint a helyzet megoldásához jogilag rendezni kell a könyvtár alapszabályzatát és a fiókkönyvtárak, köztük a moholi működését, valamint az érintett helyiség bérbe adását is. Megjegyezte, hogy a törvény értelmében a helyi közösségnek nincs vagyona, így nem adhat bérbe olyan ingatlant, amely vagyonjogilag nem az övé.

A képviselők végül jóváhagyták az adai I. és II. helyi közösség múlt évi munkajelentését. Továbbá a képviselő-testület a saját kérésére felmentette a tisztségéből a községi választási bizottság két tagját, Rigó Flóriánt és Peckót Egont. A helyükre Dragin Piroska és Hodik Krisztián kerül, utóbbi tag helyettesének Bálint Ferencet nevezték ki.

Nyitókép: Korábbi felvétel