2024. április 20., szombat

Fiatal sakkozókat is toboroztak

Ada községben újra megfelelőek a működési feltételek a sakk-klubban

Az Adai Sakk-klub felnőttcsapata az idén jól szerepelt, és a hetedik helyen végzett a tizennégy csapatos Szabadkai Községközi Ligában. A sakk-klubban tizenhét utánpótláskorú sakkozó látogatja rendszeresen az edzéseket az egyesület székhelyén Moholon, ahol hamarosan megszervezik a mindenki számára nyitott karácsonyi-újévi kupát a gyerekek, illetve a felnőttek kategóriájában. Bikicki István, az Adai Sakk-klub elnöke elmondta, hogy elégedett az egyesületben folyó munkával. Különösen, hogy két éve, amikor átvette az egyesületet, akkor azt a megszűnés veszélye fenyegette, és hiányoztak a megfelelő működési feltételek, nem volt játékos és utánpótlás-nevelés sem. 
– Régi adai sakkozóként elvállaltam a klub vezetését, nem gondoltam, hogy ilyen sok munka lesz vele. Először egy helyiséget kellett találni, ahol lebonyolíthatjuk a sakkmérkőzéseket és a versenyeket, mivel a régi klubhelyiség a Dudvarski-házban nagyon rossz állapotban volt, beszakadt a mennyezet, ott nem lehetett semmit csinálni – magyarázta Bikicki István. – Lassan mindent sikerült a megfelelő kerékvágásba helyeznem. Moholon alakítottuk ki az új klubhelyiséget a JNH utca 19. alatt, ahol kihelyeztük az egyesület tábláját. A sakk-klubnak van Facebook-oldala, valamint belekezdtünk az utánpótlás-nevelésbe is. Az idén jó helyezést ért el csapatunk a Szabadkai Községközi Ligában, ahol hetedikek lettünk. Volt ugyan két találkozónk, amin kikaptunk, bár ezeket meg kellett volna nyernünk. A fordulók március végén kezdődtek, a nyári szünet után szeptemberben folyatódtak, és november elején fejeződtek be. A következő szezonra még jobb eredményre számítunk, mert két évvel ezelőtt a tizedik helyen végeztünk, most hetedikek lettünk. Remélem, hogy jövőre az első három helyezett között végzünk. Mivel fejlődünk és jó eredményeknek érünk el, remélem, hogy ennek köszönhetően majd nagyobb községi támogatást is kap a sakk-klub. A csapat tagja Tóth Zoltán, Faragó Szilveszter, Világos Nándor, Világos Tibor, Paróci Károly, Pintér István, Kristian Vuletić és jómagam, Bikicki István. Rácz Béla betegség miatt nem versenyez, Nagy Mélykúti István pedig meghalt. A bajnokságban az egyedüli probléma, hogy nagyok a távolságok. A bajnokság ugyanis nem oda-vissza vágós alapon zajlik, hanem húzzuk a házigazdákat, ezért nagyok a költségek. Mi mindig olyan szerencsétlenek vagyunk, hogy Zenta és Magyarkanizsa jön hozzánk, mi viszont utazunk Zomborba, Bezdánban, Verbászra és Kúlára. A hat versenyző miatt két autóval kell menni a versenyekre. Legutóbb Bezdában voltunk, és több mint száz euró volt az üzemanyag. Ada község önkormányzata támogat bennünket, a vidéki szereplésre biztosítja az autót – nyilatkozta Bikicki István.
Az Adai Sakk-klub elnöke elmondta, hogy egyre eredményesebb az egyesületben az utánpótlás-nevelés, valamint évente három tornát is rendeznek gyerekeknek és felnőtteknek, ezekre vidékről is érkeznek szép számban sakkozók.
– Sikerült elérnünk, hogy az egyesületben jelenleg tizenhét gyerek sakkozik, Világos Nándor foglalkozik a fiatalokkal. Héttől tizenöt éves korig vannak gyerekek, akik aktívan járnak minden hétfőn 17 és 19 óra között edzésre. A felnőttek is hétfőnként jönnek össze az egyesületben, ahol most már tartunk húsvéti tornát, nyári tornát, valamint karácsonyi-újévi tornát is. Az utóbbit december 27-én 15 órától rendezzük meg a hét és tizenöt év közötti gyerekeknek. A felnőttek számára december 28-án szervezzük meg szintén 15 órától. Mindenkit szeretettel várunk a tornára, amelyre szoktak érkezni résztvevők Magyarkanizsáról, Zentáról, Óbecséről, Temerinből és Újvidékről is. Novák László sakkbírót hívom meg a versenyre, amely gyorslépéses lesz, és többfordulós – mondta a sakk-klub elnöke.

Nyitókép: Adai Sakk-klub (illusztráció)