2024. június 14., péntek

,,Odafigyelünk a nyugat-bácskai szórvány igényeire"

Nyugat-bácskai körúton jártak kedden a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, önkormányzati képviselőjelöltjei, élükön dr. Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, köztársasági parlamenti képviselővel.

Zomborban a Magyar Polgári Kaszinóban tartották a közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozóját, a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Onnan a küldöttség megtekintette a zombori egészségház felújított épületét, dr. Úri Emese igazgató, köztársasági parlamenti képviselő kalauzolásával, majd Bácsgyulafalván a felújított községházát és a helyi templomot látogatták meg, Jankovich Szilárd képviselőjelölt, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, továbbá ft. Pásztor Árpád helyi plébános ismertetésével.

Bezdánban a közösség számára megvásárolt színházépület felújítási munkálatait mutatták be a helyiek, Csapó Judit, a VMSZ helyi szervezetének elnöke és Sipos Erzsébet, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke vezetésével. Úton Bácskertesre megállót tartottak az új Monostorszeg–Bácskertes útszakaszon.

Bácskertesen a Szent Anna templom fejlesztései terveiről beszélgettek ft. Kurin Istvánnal, továbbá a 100 éves Önkéntes Tűzoltó Testület épületébe is ellátogattak, a helyi vezetők, Péter István, Dubacz Éva kalauzolásával.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezető a körúttal kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:

– Bácsgyulafalván megtekintettük a Helyi közösség épületét, gyönyörűen írja rajta, hogy községháza. Nem sok ilyen van Szerbiában, nagyon szépen megújult és arról tesz tanúbizonyságot, hogy a helybeliek mennyire összetartók, hiszen nagyon sok minden megvalósult. A helyi közösség épületének felújítása mellett a templom megújulását is említeni lehet. Számos más megvalósult projektum, így útfejlesztés is történt a környéken a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának köszönhetően. Bezdánban a színházépület felújítási munkálatai kezdődtek meg a napokban. A kishegyesihez hasonló utat jártak be a bezdániak, először is azt az épületet kellett visszaszerezni, amit ők maguk építettek 1979- ben. Azt követően, hogy újra a művelődési egyesület tulajdonába került az épület, elkezdődhetett a felújítás, a remények szerint az ősz elején befejeződik. A nyugat-bácskai magyarság fontos bástyája lesz a felújított színházterem itt Bezdánban.

Nagyon fontos az érdekképviselet a szórványban is. Mindebben a VMSZ hozzáállása egyedülálló, hiszen mi nem csak a tömbben, hanem a bánáti mellett a nyugat-bácskai szórványban is odafigyelünk az összes település igényeire. Folyamatosan konzultálunk a helyiekkel, ezért valósulnak meg ilyen eredmények, hiszen ezeket nagy önkormányzatok sem tudnák megoldani. Ehhez kellenek a magyarországi, országos és tartományi források. Továbbá ezért kell ott lenni a zombori Megyeházán, ezért fontos, hogy a magyarok itt a környéken, az összes településen és Zomborban meg Apatin községben is támogassák vasárnap a Vajdasági Magyar Szövetséget, hiszen az itteni magyarság közügyeit biztos, hogy kizarólag a VMSZ tudja képviselni – húzta alá dr. Pásztor Bálint.

Nyitókép: A zombori Egészségházban (Ótos András felvétele)