2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A bánáti magyarok nincsenek magukra hagyva

Szajánban, Nagykikindán, Magyarcsernyén és Tordán járt a VMSZ küldöttsége

Pénteken a kora délutáni órákban több közép-bánáti községbe is ellátogatott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az eseményen részt vett még Kerekes József, a VMSZ alelnöke, Juhász Attila, a VMSZ Intézőbizottságának a tagja, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Tóth Ramóna és Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjai, Lálity Urbán Emese, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium eddigi és leendő államtitkára, Ótott Róbert, a tartományi kormány új alelnöke, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, Deli Andor EP-képviselő, Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke és EP-képviselőjelöltje, Sörös Andor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke, továbbá Kormányos László, a VMSZ csókai önkormányzati listájának jelöltje.

Delegacija SVM-a je prvo posetila kulturni centar u Sajanu (Fotografija Hajnalke Vidač)

A VMSZ küldöttsége először a szajáni kultúrotthont tekintette meg (Fotó: Vidács Hajnalka)

A delegáció elsőként a szajáni művelődési otthont tekintette meg. Az elmúlt időszakban a szajáni kultúrotthonban – önerőből és önkormányzati támogatásokból – több kisebb beruházás is megvalósult. Felújították a szellőzőrendszert, klimatizálták a nagytermet, illetve modern klímaberendezéseket szereltek fel, amelyekre azért volt szükség, hogy a rendezvényeket kényelmesebb körülmények között tarthassák meg. Mint ahogyan azt Tóth Zoltántól, a szajáni helyi közösség tanácselnökétől, nagykikindai listavezetőtől megtudtuk, a szajáni magyarságnak fontos közösségi tere a kultúrotthon.

– Nagyon fontosnak tartjuk a művelődési életbe való beruházást, mert az az identitásmegőrzésünknek az egyik alapköve. A VMSZ és a szajáni helyi közösség számára is nagyon fontos az, hogy olyan fejlesztéseket valósítsunk meg, melyek a kultúra fejlődését és a megtartását szolgálják. Ami pedig a jövendőbeli terveinket illeti, két energiatakarékos gázkazánt szeretnénk még beszerelni, mivel a mostaniak már nagyon régiek – számolt be a tanácselnök.

Novocrnjani su delegaciju primili u holu renoviranog kulturnog centra (Fotografija Hajnalke Vidač)

A küldöttséget a magyarcsernyeiek a felújított kultúrotthon előcsarnokában fogadták (Fotó: Vidács Hajnalka)

A Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve a nemrégiben elhunyt Pásztor István közbenjárásának köszönhetően a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola teljes felújítása tervdokumenetációjának a kidolgozásához 4 millió dinár lett jóváhagyva. Ezzel az intézmény sikerrel járt a tartományi kormány egyik tavaszi pályázatán, és 150 millió dináros forráshoz jutott az iskolaépület tetőfelújítására, a nyílászárók cseréjére és a homlokzat felújítására. A későbbiekben a tartományi kormány ezt az összeget 400 millió dinárra emelte, további ütemezésekkel, tudtuk meg Csömöre Hermina igazgatónőtől. 

– A fennmaradó összegekből szeretnénk az áramköröket, a vízvezetékeket, a csatornahálózatot, a padlót kicserélni, a pincehelyiségeket felújítani, egy liftet is kialakíttatnánk a speciális igényű emberek számára, valamint az udvaron egy víztartályt helyeznénk el tűzvédelmi okokból – sorolta az intézményvezető.

Magyarcsernyén, a látogatás következő állomásán a kultúrotthont tekintették meg, ahol az anyaországi támogatásoknak köszönhetően 2017 óta több beruházás is történt, ezzel is gondoskodva a kellő térről a szellemi és a művelődési élet folytatásához. Idén tavasszal az előcsarnokot újították fel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyarcsernyei önkormányzat támogatásával, illetve a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjjal átvett pénzjutalom segítségével.

– A felújítás keretében felszedték a régi csempéket, helyükre újak kerültek, kicserélték az ajtókat, a mennyezetre új világítás került, bemeszeltek, illetve egy üvegszekrényt is vásároltak, amelyben a tavalyi év során átvett Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat és az idén januárban átvett Plakett díjat helyezték el – tudtuk meg Tanók Tamás tanácselnöktől, helyi listavezetőtől.

U Kikindi su obišli Osnovnu školu "Feješ Klara" (Fotografija Hajnalke Vidač)

Nagykikindán a Fejős Klára Általános Iskolát járták körbe (Fotó: Vidács Hajnalka)

A kora délutáni program Tordán folytatódott, ahol a civil szervezetek új otthonának felújítási munkálatait tekintették meg a VMSZ és az MNT képviselői. Ezen a közép-bánáti településen évek óta azon dolgoznak, hogy a régi ifjúsági otthont teljesen felújítsák, és azt a civil szervezetek rendelkezésére tudják bocsátani. Eddig az MNT támogatásával sikerült a tetőszerkezetet, a mennyezetet és a mosdókat felújítani, számolt be Dobai János, a tordai helyi közösség tanácselnöke, helyi listavezető.

– Jelen pillanatban három civil szervezet működik itt, az Ifjúsági Klub, a Motoros Klub és az Orgonavirág Hagyományápoló Csoport. Arra törekszünk, hogy még néhány szervezetnek helyet tudjunk adni itt a további működéshez, de még mindig nagyon sok a tennivaló. Az utóbbi évek során az épület környéke rendezvényközponttá alakult, így a környékét is szeretnénk felújítani és egy nyári színpadot is elhelyezni – mesélte Dobai János.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke Tordán értékelte a korda délutáni programon látottakat. Elmondta: fontosnak tartja, hogy a kampány bármennyire is rövid, Bánátba is eljuthassanak, illetve beszélgethessenek is a helyiekkel.

– Szajánban, Nagykikindán, Magyarcsernyén és Tordán is a helyiek őrzik a magyarságukat, a kultúránkat, a hagyományainkat. Rengeteg kezdeményezés, számos rendezvény van, épületeket mentenek meg és töltenek meg tartalmakkal. Ezt senki más nem csinálja helyettünk, és hogyha a helyi VMSZ-tagok, illetve a helyi magyarok, akár a civil szervezetek képviselői ezt nem csinálnák meg, együttműködve az egyházzal is természetesen, akkor a mi közösségünk ezeken a településeken védtelen lenne olyan értelemben, hogy senki más nem segítene a helyi magyar lakosságnak. Látogatásunkkal azt szeretnénk üzenni, hogy a bánáti magyarok nincsenek magukra hagyva. A MNT és a VMSZ is mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a helyi, magyar kezdeményezéseket felkarolja, de ehhez az is szükséges, hogy meglegyen a megfelelő politikai erőnk helyi szinteken is, és nagyon fontos az is, hogy az emberek június 2-án szavazzanak a VMSZ önkormányzati listáira, hogy meglegyenek azok az önkormányzati képviselőink, akik a magyar érdekekre és a mi településeinkre oda tudnak figyelni – közölte az elnök.

A látogatás este Nagybecskereken és Muzslyán zárult.

Nyitókép: Tordán a további lehetőségekről tárgyaltak (Fotó: Vidács Hajnalka)