2024. február 20., kedd

Gyümölcs darabszámra

Pár év múlva becsuk(hat)nak a piacok?

Az utóbbi néhány hétben a folyamatos éjszakai fagyok és a hideg időjárás emlékeztet bennünket arra, hogy a tél kellős közepén járunk. Közben ürülnek a fáskamrák és az éléskamrák, folyamatosan fűteni, és persze enni kell. Ugyanakkor a szenttamási hetipiacon már hetek óta egyetlen, tűzifával megrakott kamiont sem látni. Az árusok szerint vevő is csak elvétve akad. Nem titkolják, az emberek többsége szinte mindenből csak annyit vesz, amennyit muszáj.

Minőségi áru a zöldségpiacon. Van, akinek drága, van, akinek nem. (Paraczky László felvétele)

Minőségi áru a zöldségpiacon. Van, akinek drága, van, akinek nem. (Paraczky László felvétele)

Elpanaszolták azt is, hogy a főzelékfélét és gyümölcsöt már régóta darabszámra is kénytelenek eladni, az egyik (szőregi) kistermelő szerint, ha ilyen ütemben halad a nagy bevásárlóközpontok építése, a kistermelők a viszonteladókkal együtt hamarosan más munka után néznek, mert a piacok bezárhatnak. Nem tudják felvenni a versenyt a behozatali zöldségfélével és gyümölccsel.

− Pár évvel ezelőtt még nem lehetett bérelni fedett asztalt, mert az árverésen pillanatok alatt elkeltek. Most pedig ezeknek több mint a fele üres. Nem a hideg tartja otthon az embereket, hanem a pénztelenség. Azok, akik ilyenkor mégis kijönnek, azok főleg nyugdíjasok, és nem vásárolnak, hanem inkább beszélgetnek – magyarázta a nevét elhallgató termelő. Hozzátette, itt-ott aprópénzekkel támogatják ugyan a kistermelőket, ennek ellenére egyre többen feladják a vállalkozást, nem kifizetődő dolgozni, a bevásárlóközpontokban kapható (behozatali) áru, zöldségféle és gyümölcs ugyanis sokkal olcsóbb.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy csaknem 20 percig beszélgettünk, ez alatt az idő alatt beszélgetőtársunknak egyetlen vásárlója volt: egy fej káposztát vett.

60−80 dináros kilónkénti áron már szép almát kaphattunk (Paraczky László felvétele)

60−80 dináros kilónkénti áron már szép almát kaphattunk (Paraczky László felvétele)

A zöldségpiacon az árak enyhén emelkedtek, a gyümölcspiacon viszont stagnálnak. A burgonya kilóját 60−90 dinárért mérték, zsákszámra viszont már 50 dinárért is vásárolhatunk belőle. A vörös- és a lila hagyma ára 50−100, a sárgarépa kilója 100−120 dinár. A zöldség, paradicsom, kígyóuborka, karfiol, patlidzsán és a zöldtök kilója egyaránt 350 dinár. A brokkoli kilóját 400, a zellert 300, a karalábét és a céklát 100, a káposztát 70−90, a póréhagymát pedig 250 dinárért adták. Egy fej zöldsaláta 60 dinárba került, fél kg spenót 250 dinár, ugyanennyiért árusították a kelkáposztát is. Egy csomó petrezselyem 50, egy csomó kapor pedig 80 dinár. A gyömbér kilóját 800 dinárért mérték. Többféle paprikát is kínáltak, az ára fajtától és minőségtől függően 250 és 480 dinár között alakult.

Nyitókép: A piaci asztalok között alig akad vásárló (Paraczky László felvétele)