2024. május 8., szerda

Maradt minden a régiben

Szolgált-e az Australian Open bármi újdonsággal, ami az erőviszonyokat illeti? Erre a kérdésre a válasz egy rövid nem. Mind a férfiak, mind a nők esetében az idény első nagy tornáján pontosan úgy alakultak a dolgok, mint az előző két-három teljes évben, tehát maradt minden a régiben.

A melbourne-i Királyi Botanikus Kertben tett látogatása alkalmával mindenki Novak Đokovićtyal akart fényképezkedni (Fotó: Beta/AP)

A melbourne-i Királyi Botanikus Kertben tett látogatása alkalmával mindenki Novak Đokovićtyal akart fényképezkedni (Fotó: Beta/AP)

A férfitenisz esetében egy ideje már minden nagy torna előtt megszokottá vált a jóslat, hogy a feltörő nemzedék tagjainak valamelyike végre megtörhetné a nagy hármas, a trófeák szerinti sorrendben Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Đoković uralmát. Kiderült viszont, hogy a nagy áttörésre, esetleg teljes nemzedékcserére még várni kell. A 2018-as Australian Open óta, amikor Federer megnyerte a 20. serlegét, a nyolc nagy trófea közül Đoković ötöt, Nadal hármat nyert. S mivel Federer is szolidan tartja magát, hisz e nyolc tornán volt egy döntője és két-két elő-, negyed- és nyolcaddöntője, a fiatalok egyre nagyobb létszámú csoportjának csak a morzsák maradtak. Közöttük a 26 éves osztrák Dominic Thiem a legsikeresebb, hisz harmadik döntőjét vívta, de ezt is elveszítette, ami nem ad okot a túlzott derűlátásra, hogy egyenlő lehetne a neves trióval, hisz Federer például 25 éves koráig az első hét döntőjét megnyerte, Nadal 22 évesen hétből ötöt, Đoković 25 évesen szintén hétből négyet kaparintott meg.

Az egyedüli változás, hogy 17. serlegével Novak egyre inkább megközelíti Federert (20) és Nadalt (19), és nemcsak arra maradt esélye, hogy beérje őket, hanem, hogy a ranglista első helyének visszaszerzésével – ma 325 ponttal előzi meg Nadalt – Federer 310 hetes csúcsát is megrohamozza. Novaknak most 11 hét kell, hogy befogja az öröklistán 286 héttel második Pete Samprast, és esetleg a Roland Garros táján lesz látható, reális-e elvárni, hogy azután is még 24 héten át világelső maradjon.

A nőknél folytatódott az irányzat, amely a 2017-es Australian Open óta tart. Akkor nyerte ugyanis Serena Williams a 23., egyelőre utolsó Grand Slam-serlegét. Azóta 12 nagy tornát tartottak, és ezeken 10 különböző bajnokot avattak. Kétszer csak Simona Halep és Naomi Oszaka nyert, a többi nyolc is, Muguruza és Kerber kivételével, ebben az időszakban szerezte meg első nagy serlegét. Vagyis, senki sem képes a Serena utáni időben dominálni, és ott vannak még az élvonalban Karolína Plíšková, Szvitolina, Bencic és Bertens, akik még nagy serleget nem nyertek, és Kvitová is, aki 2014-ben nyert legutóbb. Ilyen körülmények között nem meglepetés, hogy a 21 éves Sofia Kenin tudott győzni, amit követően csak meglehetősen kis sikereséllyel találgathatunk, hogy ki lesz bajnok az idény többi GS-tornáján. Világos, a jóslatokban az sem segíthet, hogy Ashleigh Barty most szép, 2266 pontos előnnyel vezeti a ranglistát.