2024. május 19., vasárnap
AUSTRALIAN OPEN

Papírforma – némi izgalommal

Az olasz Jannik Sinner és a fehérorosz Arina Szabalenka győztek Melbourne-ben az idény első nagy tornáján. Az olasz pályafutása első Grand Slam-serlegmeccsén diadalmaskodott, a fehérorosz pedig megvédte a tavaly szerzett címet.

Sinner öt játszmában bizonyult jobbnak az orosz Danyiil Medvegyevnél. A mérkőzés nagy fordulattal ért véget, hisz Medvegyev megnyerte az első két játszmát, a folytatásban viszont Sinner akarata érvényesült. Mindent összegezve egészen egyenrangú meccset láttunk 4-4 breakkel és 142:141-es pontaránnyal. Szembeötlő, hogy Medvegyev a hatodik nagy döntőjében immár ötödik vereségét szenvedte el – Melbourne-ben mindhárom döntőjében alulmaradt –, és szintén 2:0-s vezetésről kapott ki, akárcsak két évvel ezelőtt Rafael Nadallal szemben.

Sinner az olaszok első bajnoka az Australian Openen, és 48 év elteltével, Adriano Pannatta párizsi győzelme óta, az olaszok első férfi Grand Slam-bajnoka. A 2005-ös Szafin–Hewitt döntő óta ez volt az első Australian Open és összesen csak az 5. olyan GS-torna, amelyen a döntőben a Federer, Nadal, Đoković nagy hármas egyike sem játszott. 2014-ben a US Openen Čilić–Nisikori, 2016-ban Wimbledonban Murray–Raonić, 2020-ban a US Openen Thiem–Zverev és 2022-ben szintén a US Openen Alcaraz–Ruud serlegmeccset vívtak.

 

Arina Szabalenka felszabadultan pózolt a sajtónak (Fotó: Beta/AP)

Arina Szabalenka felszabadultan pózolt a sajtónak (Fotó: Beta/AP)

A női mezőnyben a sok meglepetés után Szabalenka váratlanul egy 21 éves kínai lánnyal játszott, és könnyedén nyert, míg Csinven Dzseng azzal vigasztalódhat, hogy feltört a ranglista 7. helyére.

Az Australian Opennel kapcsolatos érdekes hír továbbá, hogy az indiai Rohan Bopanna lett minden idők legidősebb Grand Slam-tornagyőztes férfi teniszezője, miután szombaton az ausztrál Matthew Ebdennel az oldalán megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. A 43 éves Bopanna és a 36 éves Ebden 7:6, 7:5-re múlta felül a Simone Bolelli és Andrea Vavassori alkotta olasz párost, ezzel a sikerrel pedig hétfőn várhatóan a páros világranglista élére kerülnek.

Bopanna úgy véli, hosszú pályafutásának titka a sikeres regenerációban és abban rejlik, hogy elfogadta: a teste már más felkészülést igényel, mint korábban. „Már az első naptól kezdve, hogy megérkeztem Adelaide-be, egészen tegnapig minden egyes nap jégfürdőt vettem. Szerintem ez a legjobb regenerációs mód számomra, ami tényleg segít a gyulladások leküzdésében” – mondta a meccset követően Bopanna, aki jelenleg élete legjobb formájában érzi magát, és azt is elárulta, hogy már egyáltalán nem végez konditermi edzést, helyette sokat jógázik, és minden reggel meditálással indítja a napot.

Bopanna és Ebden kettőse tavaly állt össze, és Wimbledonban az elődöntőig menetelt, majd a US Openen fináléba jutott (de három szettben kikapott az amerikai–brit Rajeev Ram, Joe Salisbury párostól), és most először sikerült együtt GS-tornát nyernie, ami egyben Bopanna karrierjének legnagyobb sikere.

 

A Rohan Bopanna–Matthew Ebden párosnak ez az első GS-trófeája (Fotó: Beta/AP)

A Rohan Bopanna–Matthew Ebden párosnak ez az első GS-trófeája (Fotó: Beta/AP)

A sportág legidősebb GS-tornagyőztese Martina Navratilova, a prágai születésű amerikai teniszező 2006-ban 49 évesen és 10 hónaposan nyerte meg vegyes párosban a US Opent.

Az e heti női tornák selejtezőjéből Gálfi Dalma Huahinben táblára jutott, Linzben Olga Danilović a rajton veszített, és hosszú szünet után újra játszik Filip Krajinović, aki a koblenzi challenger selejtezőjében indul.

MELBOURNE. – Australian Open, férfiak, döntő: Sinner–Medvegyev 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Nők, döntő: Szabalenka–Cs. Dzseng 6:3, 6:2. Férfi páros, döntő: Bopanna/Ebden–Bolelli/Vavassori 7:6, 7:5. Női páros, döntő: Hszie/Mertens–Kicsenok/Osztapenko 6:1, 7:5. Fiúk, döntő: Rej Szakamoto (japán)–Jan Kumstat (cseh) 3:6, 7:6, 7:5. Lányok, döntő: Renata Jamrichová (szlovák)–Emerson Jones (ausztrál) 6:4, 6:1.
LINZ. – WTA-torna, selejtező: Korpatsch–Danilovic 6:3, 7:6.
HUAHIN. – WTA-torna, selejtező: Udvardy–Gramatikopulu 6:3, 6:3, Gálfi–Abduraimova 7:5, 5:7, 6:4. A tábláért: Paquet–Udvardy 6:4, 6:4, Gálfi–Szakacume 7:5, 6:4.
LE GOSIER. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Kozarov–Hermann 6:4, 3:6, 6:4. Elődöntő: Vlasselaer–Kozarov 6:4, 6:3.

 

Nyitókép: Jannik Sinner teljesen megérdemelten emelhette a magasba a melbourne-i trófeát (Fotó: Beta/AP)