2024. május 8., szerda

Novak nem telel az élen?

A US Opennel pont került a 2023-as Grand Slam-tornák végére, így már csak az a kérdés, hogy ki nyeri majd az évzárót, és a téli versenyszünet folyamán ki lesz a ranglista első helyén. A nyolcak torinói csatájában Novak Đoković lesz a címvédő, és biztosan ráhajt a csúcsot jelentő 7. titulusra, mivel azonban lemondta az idei ázsiai tornákat, nem lesz ott sem Pekingben, sem pedig Sanghajban. Đoković valószínűleg elveszíti az idei pontversenyt és azzal együtt a ranglista első helyét is. A két kínai tornán a jelenleg második helyezett Carlos Alcaraz az első kiemelt és fő esélyes is.

Novakkal ellentétben az ősz eleji tornákon gazdag műsora lesz Györe Lászlónak, aki a következő hetekre Asztanára, Sanghajra és Stockholmra nevezett. Hajszálra megegyezik ezzel Fucsovics Márton műsora is.

CSENGTU. – ATP-torna, 1. forduló: Daniel–Vukić 4:6, 6:4, 6:2, Szafiulin–Nakashima 6:4, 6:4.
DZSUHAJ. – ATP-torna, 1. forduló: Nisioka–Atmane 0:6, 6:4, 6:2, Harris–Veselý 6:4, 6:2.
GUADALAJARA. – WTA-torna, 2. forduló: Dzsabir–Parks 6:2, 6:2, Szakari–Hunter 6:2, 6:4, Garcia–Szasznovics 4:6, 7:6, 6:4, Navarro–Keys 6:2, 7:6, Osztapenko–Kosztjuk 6:2, 6:3, Azarenka–Jasztremszka 6:4, 7:6, Kenin–Kalinina 6:2, 7:6, Giorgi–Bucsa 6:1, 6:2.
KANTON. – WTA-torna, 1. forduló: Bronzetti–Jang 6:1, 6:0, Putinceva–Ju 6:4, 6:0. 2. forduló: Masarova–Golubić 6:1, 3:6, 7:6, Bronzetti–Ucsijama 6:3, 6:3, Linette–Saville 6:0, 7:6.
PAZARDZSIK. – Női ITF-torna, 1. forduló: Ristić–Gaszanova 3:6, 6:2, 6:4.
CEUTA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Kozarov–Brace 4:6, 6:3, 6:3.

Nadal: Đoković a történelem legjobbja

Rafael Nadal az AS című lapnak adott interjúban kijelentette: Novak Đoković a tenisztörténelem legjobbja. „A számok azok számok, a statisztikák pedig statisztikák. Ebben az értelemben neki jobb számai vannak, mint nekem. Ez vitathatatlan. Ez az igazság. A többi már ízlések és érzések dolga, hogy valaki az egyiket vagy másikat kedveli jobban – fogalmazott a 37 éves játékos, aki idén csípősérülése miatt alig játszott. – A címek tekintetében ő a történelem legjobbja, és ezen nincs mit megvitatni.”

Rafael Nadal elismerően beszélt szerb riválisáról (Fotó: Tennis World USA/Getty Images)

Rafael Nadal elismerően beszélt szerb riválisáról (Fotó: Tennis World USA/Getty Images)

Nadal arról is beszélt, hogy a történeteket mindenki a saját szája íze szerint értékeli, így például sokan mondják, őt a sérülései akadályozták meg abban, hogy még több címet nyerjen. Erről úgy vélekedett, ez is a sport része. „Gratulálok neki mindenhez, amit elért. Ez nem okoz semmiféle frusztrációt” – mondta Nadal arra utalva, bár célja volt, hogy ő szerezze meg a legtöbb Grand Slam-trófeát, de nem bántja, hogy időközben szerb riválisa megelőzte őt. Ahogy fogalmazott, elégedett mindazzal, amit karrierje során elért.

Az egyéniben és párosban is olimpiai bajnok, a világranglistát 209 hétig vezető Nadal eddig 92 trófeát szerzett, köztük 22 Grand Slam-serleget, utóbbival második a jelenlegi világelső Đoković mögött, aki 24. címét az idei US Open megnyerésével gyűjtötte be. A korszakos spanyol teniszezőnek korábbi bejelentése szerint a 2024-es lesz az utolsó éve az élsportban.

Nyitókép: Rafael Nadal elismerően beszélt szerb riválisáról (Fotó: Tennis World USA/Getty Images)