2024. április 30., kedd

Roland Garros: Párizsban ma történelmet írnak

A Roland Garros centerpályája ma sporttörténelmi jelentőségű teniszmeccs színhelye lesz. A férfi egyes negyeddöntőjében, 16 óra tájt ugyanis a világelső Novak Đoković a címvédő és kilencszeres bajnok spanyol Rafael Nadallal találkozik. A mérkőzés befejeztével tehát vagy Nadal lesz csak két lépésre a 10. serlegtől, vagy pedig Novaknak marad szép esélye, hogy a párizsi salakon először nyerjen, így végre tulajdonában tudhassa mind a négy nagy torna győztesének kijáró serleget. A rangadót csak érdekesebbé teszi, hogy Nadal 29. születésnapján játszanak. A nap másik meccse is rangadó lesz, hisz Andy Murray a spanyol David Ferrerrel mérkőzik, akit salakon még sose vert.

S amíg a felső ágon a négy legjobb jutott a nyolc közé, az alsón a cseh Tomaš Berdychet Roger Federer követte a kiesők sorsának útján. Rogert a svájci rangadón Stan Wawrinka meglehetősen könnyen verte három játszmában, és az elődöntőben a NisikoriTsonga meccs győztesével találkozik. Ez a meccs eső miatt szünetelt, amiért csak lapzárta után ért véget. Amikor a svájciak befejezték a meccsüket, a francia vezetett 2:1-re.

A nőknél ma Serena Williams kimondott esélyes Sara Errani ellen, és az előző napon a cseh Kvitovát kitessékelő Bacsinszky Tímea is a belga Alison van Uytvanckkal szemben.

A női elődöntőbe elsőként a torna 2008-as bajnoka, Ana Ivanović jutott be, hisz a vártnál sokkal könnyebben győzte le a tehetséges, de még tapasztalatlan ukrán Elina Szvitolinát. Ana az elődöntőben a cseh Lucie Šafarovával találkozik, akivel 3:5-re áll az egymás közötti mérlege, a Roland Garroson pedig 1:1 az állás.

A csehországi Prostejovban megkezdődött meglehetősen erős mezőnyt felvonultató challengeren Györe László az 1. fordulóban két játszmában nyert a svájci Laaksonen ellen. A zentai tegnap 20. születésnapját ünnepelte, a 2. fordulóban pedig valószínűleg az első helyen kiemelt szlovák Martin Kližannal mérkőzik. Ugyanott Filip Krajinović az olasz Luca Vannit győzte le, következő riválisa pedig a kolumbiai Santiago Giraldo. Dušan Lajović a cseh Pavlaseket múlta felül, és a folytatásban a szintén cseh Jan Hernychhel találkozik.

ROLAND GARROS. – Férfiegyes, negyeddöntő: Wawrinka–Federer 6:4, 6:3, 7:6, női egyes, negyeddöntő: Ivanović–Szvitolina 6:6, 6:2, Šafarova–Muguruza 7:6, 6:3, nyolcaddöntő: Bacsinszky–Kvitova 2:6, 6:0, 6:3, férfipáros, negyeddöntő: B. Bryan, M. Bryan–Matkowski, Zimonjić 6:4, 6:7, 6:4.

PROSTEJOV. – A challenger 1. fordulójában: Györe–Laaksonen 6:4, 7:6, Krajinović–Vanni 7:6, 6:2, Lajović–Pavlasek 6:3, 6:3, Vesely–Fucsovics 7:5, 6:3.

GIMCSEON. – A challenger 1. fordulójában: Szekigucsi–Tepavac 6:1, 6:3.