2024. április 30., kedd
FOCIMIX

2026-os világbajnokság: kijelölték a rendező városokat

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte azt a 16 várost, amely otthont ad a 2026-os, amerikai–kanadai–mexikói közös rendezésű világbajnokság mérkőzéseinek. Az Egyesült Államokból 11 város – Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco és Seattle –, Kanadából Toronto és Vancouver, Mexikóból pedig Guadalajara, Mexikóváros és Monterrey lesz házigazda. Végül lemaradt a rendezésről a közösen kandidáló Baltimore/Washington, valamint Cincinnati, Denver, Edmonton, Nashville és Orlando.

A 2026-os vb lesz az első, amelyen már nem 32, hanem 48 válogatott szerepelhet. Szintén először lesz három házigazdája az eseménynek. Az Egyesült Államok 1994-ben, Mexikó 1970-ben és 1986-ban volt már rendező, míg Kanada most először adhat otthont a tornának.

A stadionok, Atlanta: Mercedes-Benz Stadion. Boston: Gillette Stadion. Dallas: AT&T Stadion. Guadalajara: Estadio Akron. Houston: NRG Stadion. Kansas City: Arrowhead Stadion. Los Angeles: SoFi Stadion. Mexikóváros: Estadio Azteca. Miami: Hard Rock Stadion. Monterrey: Estadio BBVA. New York/New Jersey: MetLife Stadion. Philadelphia: Lincoln Financial Field. San Francisco Bay Area: Levi’s Stadion. Seattle: Lumen Field. Toronto: BMO Field. Vancouver: BC Place.

Frankfurt–Bayern meccsel indul a Bundesliga

A címvédő Bayern az Európa-liga-győztes Frankfurt otthonában kezdi meg a Bundesliga 2022/23-as idényét augusztus 5-én. A közzétett menetrend alapján a katari vb miatt a 60. Bundesliga-szezon november 14-étől január 19-éig szünetel, és majd 2023. május 27-én zárul. A nyitókörben a Gulácsi Péterrel, Szoboszlai Dominikkel és Willi Orbánnal felálló Leipzig a Stuttgart vendége lesz, míg az Union Berlin – Schäfer András csapata – a másik fővárosi együttest, a Herthát fogadja. A Sallai Rolandot is a soraiban tudó Freiburg Augsburgban kezd.

A sorozatban tíz bajnoki címnél járó Bayern a legnagyobb riválisával, a dortmundi Borussiával először az október 7–9-ei fordulóban idegenben, majd a március 31. – április 2-ai körben otthon mérkőzik meg.

A szuperkupát – amelyen a Bayern találkozik a kupacímvédő Lipcsével – július 30-án tartják. A német kupa fináléját 2023. június 3-án játsszák.

Osztrákkal erősítettek Lipcsében

A három magyar válogatott labdarúgót is foglalkoztató Leipzig leigazolta Xaver Schlagert a Wolfsburg együttesétől. Német sajtóértesülések szerint a lipcsei klub 12 millió eurót fizetett a 24 éves középpályásért. Schlager a honfitársát, Konrad Laimert pótolhatja majd, de egyelőre az még csak sajtóinformáció, hogy utóbbi játékos – aki iránt a Bayern és a Manchester United is érdeklődik – elhagyja a klubot. Schlager 2019-ben a Salzburgtól érkezett a Wolfsburghoz, melynek színeiben 81 mérkőzésen lépett pályára annak ellenére, hogy az előző szezont szinte teljesen kihagyta térdszalagsérülése miatt.

Klose Ausztriában lett vezetőedző

A labdarúgó-vb-k történetének legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose az osztrák élvonalban vállalt vezetőedzői munkát. A német szakembert az SCR Altach csapatánál bízták meg a szakmai munka irányításával.

Klose a visszavonulása után 2016 és 2018 között a német válogatottnál volt Joachim Löw segítője, ezt követően a Bayern U17-es együttesénél dolgozott, majd egy szezonon át a bajorok felnőttgárdájánál Hansi Flick munkáját segítette. A 44 éves tréner játékosként a német válogatottban 137 mérkőzésen 71 gólt szerzett, így a Nationalelf legeredményesebb futballistája, a vb-ken pedig 16-szor talált be az ellenfelek kapujába.

Az Altach az előző szezont a 11. helyen zárta az osztrák bajnokságban, így éppen bennmaradt az élvonalban.

A Bayernből erősített a Leeds

A Leeds csapata leigazolta Marc Rocát a Bayerntől. Médiaértesülések szerint az angol klub 10 millió fontot fizetett a 25 éves középpályásért, aki négy évre írt alá új együtteséhez. Roca kevés lehetőséget kapott a bajoroknál, mindössze 13 mérkőzésen jutott szóhoz az elmúlt idényben, ezért azt kérte a Bayern vezetőségétől, hogy engedje el. A védő Rasmus Kristensen és a középpályás Brenden Aaronson után Roca a harmadik nyári szerzeménye a Leedsnek, amely 17. helyezettként az előző szezonban épphogy bennmaradt a Premier League-ben.

Portugált és brazilt szerződtetett az Arsenal

Portugál és brazil játékossal erősítette meg támadószekcióját az Arsenal csapata. Az Ágyúsok hivatalos honlapjukon jelentették be, hogy megegyeztek a Portóval a támadó középpályás Fabio Vieira szerződtetéséről. A 22 éves, portugál utánpótlás-válogatott labdarúgóért 40 millió eurót fizetnek az előző idényben bajnoki ötödik londoniak, akik korábban a São Paulo 19 éves szélsőjét, Marcus Vinícius Oliveira Alencart – sportági nevén Marquinhost – is leigazolták.

Vieira az előző idényben 39 mérkőzésen 7 gólja mellett 16 gólpasszt adott a Portóban.

Tovább vásárol a Tottenham

Yves Bissouma már a harmadik nyári igazolása a Tottenham csapatának. A londoni klub médiaértesülések szerint 25 millió fontért szerezte meg a Brightontól a mali válogatott középpályást, aki négy évre írt alá új együtteséhez. A 25 éves játékosnak az előző szezonban elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Brighton története legjobb szerepléseként kilencedik lett a Premier League-ben.

Bissouma, aki a szélső Ivan Perišić és a kapus Fraser Forster után a Spurs harmadik szerzeménye, 2018-ban érkezett Angliába, ahol 123 mérkőzést játszott a Brighton színeiben.

Ide kapcsolódik, hogy a Tottenham vezetősége 90 millió eurót ajánlott az olasz Internek azért, hogy a londoni klubnak átengedje argentin csatársztárját, Lautaro Martínezt. A 24 éves támadó 2018 óta játszik a milánóiaknál, és érvényes szerződése 2026 nyaráig köti az Interhez. Martínez jelenlegi együttesével tavaly olasz bajnokságot nyert, idén pedig a kupát és a szuperkupát emelhette a magasba. Az argentin válogatottnak négy éve tagja, eddig 38 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, és 20 gólt szerzett, míg az Interben 180 meccsén 74 alkalommal volt eredményes. A legutóbbi klubszezont tekintve 49 fellépésén 25 találattal és 4 gólpasszal segítette együttesét. A futballpiaci ügyekben mértékadó Transfermarkt 75 millió euróra taksálja Martínez pillanatnyi értékét.

Csak Leonardót büntették meg

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága csak Leonardót büntette meg a PSG nyolcaddöntős Bajnokok Ligája-kiesése után történt balhé miatt. A spanyol és a francia sajtó szerint a sportigazgató mellett a klub tulajdonosa, Nasszer al-Kelaifi is nehezen viselte a BL-búcsút, ők ketten erőszakosan léptek fel az öltözőfolyosón, és be akartak jutni a holland játékvezető, Danny Makkelie öltözőjébe. Az UEFA a játékvezetői jelentés megállapításai alapján fegyelmi vizsgálatot indított a két vezető viselkedése miatt.

A határozat értelmében sportszerűtlen viselkedés miatt egy találkozóra szóló eltiltást kapott Leonardo, de ez annyiban már nem is érinti a PSG-t, hogy a brazil szakembert a múlt hónapban elküldték a klubtól. Al-Kelaifit viszont nem marasztalta el a testület.

Ide tartozik, hogy a West Ham United vezetőedzője, David Moyes egy, míg a csapatkapitány Declan Rice két találkozóra szóló eltiltást kapott. Előbbi sportszerűtlen viselkedésért, utóbbi a játékvezető inzultálásáért kapta a büntetését. Mindkét vétkessel szemben az Európa-liga elődöntőjében a Frankfurttól elszenvedett vereség alkalmával történtek miatt indítottak eljárást.

Fàbregas elhagyja Monacót

Elhagyja az AS Monacót a csapat világ- és Európa-bajnok labdarúgója, Cesc Fàbregas. A hercegségi klub a közösségi oldalán mondott köszönetet spanyol játékosának az elmúlt három és fél évben nyújtott teljesítményéért. Azt egyelőre nem lehet tudni, hol folytatja pályafutását a 35 éves Fàbregas, aki korábban futballozott az Arsenalban, a Barcelonában és a Chelsea-ben is, a spanyol válogatottal pedig 2010-ben világ-, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokságot nyert.

Németh Krisztián az MTK-ban folytatja

Visszatér nevelőegyesületéhez, a jelenleg NB II.-ben szereplő MTK-hoz a 37-szeres válogatott Németh Krisztián. A 33 esztendős csatár 16 évesen mutatkozott be a kék-fehérek első csapatában, már a második felnőttmérkőzésén eredményes volt, nem sokkal később pedig 22 perc alatt szerzett mesterhármast az NB I.-ben. A veterán támadó a karrierje során két időszakban játszott az MTK-ban, 2005 és 2007 között, valamint 2011 őszén. Összesen 40 tétmérkőzésen 16 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott, 2007-ben ezüstérmes volt az élvonalban a csapattal.

Gyorsan menesztették az egyiptomi kapitányt

Három mérkőzés után menesztették Ehab Galalt, az egyiptomi válogatott szövetségi kapitányát. A BBC értesülése szerint egy külföldi szakember kinevezését készíti elő az egyiptomi szövetség. A portugál Carlos Queirozt április 12-én váltó Galal – aki egyben az élvonalbeli Pyramids csapatát is irányítja – a Guinea elleni 1:0-s győzelemmel kezdett, majd következett az etiópokkal szembeni 2:0-s és végül a dél-koreaiak elleni 4:1-es vereség.

Az egyiptomi együttes Queiroz irányításával előbb az idei Afrika-kupa döntőjében, majd a vb-kijutásról döntő selejtezőn kapott ki büntetőkkel Szenegáltól, így nem lesz ott az idei katari tornán.