2024. május 8., szerda

Már megint a németek!

Csütörtökön este megtartották Párizsban a Nemzetek Ligája sorsolását. A magyar válogatott az A divízió 3. csoportjában szerepel majd Hollandiával, Németországgal és Bosznia-Hercegovinával, így az Európa-bajnokságot követően Szoboszlai Dominikék ősszel ismét összemérhetik erejüket a Nationalelffel. A szerb válogatott szintén az A osztályban szerepel majd, a 4. csoportban Spanyolország, Dánia és Svájc lesznek az ellenfelek. Marco Rossi így értékelte a sorsolást:

„A németek ellen versenyképesnek lenni mindig kemény feladat. Hollandia a Nemzetek Ligája előző kiírásának elődöntőseként szintén erős csapat, s először lépünk pályára ellene azóta, hogy 2014-ben hatalmas verést mértek a magyarokra. A bosnyákok elleni mérlegünk ragyogó, még sohasem kaptunk ki tőlük, és remélem, ez így is marad. A papírforma szerint a németek és a hollandok erősebbek nálunk, de a fontos az, mi történik a pályán. Komolyan kell vennünk a Nemzetek Ligáját, mert sokat számít a sorsolások szempontjából, milyen helyezést érünk el. Az, hogy az Eb-n bitang erős válogatottakat kerültünk el, annak köszönhető, hogy ebben a sorozatban kiválóan teljesítettünk, és a C ligából indulva eljutottunk a legmagasabb divízióba. Az Európa-bajnokság és a világbajnokság után az NL a harmadik legfontosabb versenysorozat az európai nemzeteknek, a meccsek értékét össze sem lehet hasonlítani a barátságosokéval, úgyhogy kedvelem a sorozatot.”

A sorsolást megelőzően az UEFA rendes közgyűlésén érdekes események történtek. Aleksander Čeferin még tavaly decemberben felvetette a szervezet alapszabályának megváltoztatását, ami lehetővé tette volna, hogy harmadik mandátumának lejárta után még egy cikluson át az UEFA elnöke maradhasson. Csütörtökön a közgyűlésen az 55-ből 49 tagállam igennel voksolt a felvetésre, ennek ellenére Čeferin bejelentette, hogy 2027-ben nem jelölteti magát:

„Döntésem oka, hogy egy idő után minden szervezetnek szüksége van a vérfrissítésre, de legfőképpen azért nem folytatom, mert hét éve távol vagyok a családomtól. A tények kedvéért: őszintén szólva elegem van a Covidból, elegem van a két háborúból, az úgynevezett szupervezetők értelmetlen projektjeiből. Belefáradtam az önjelölt erkölcsi tekintélyekbe is, akik személyes érdekeik mentén határozzák meg az erkölcsöt. Elfáradtam, de boldoggá és büszkévé tesz, hogy én vagyok a hajó kapitánya, aki jól navigált a viharos időjárási körülmények közepette, és ugyanezt tesszük majd a következő három évben is.”

Nemzek Ligája, csoportbeosztás, A divízió, 1. csoport: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia. 2. csoport: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael. 3. csoport: Magyarország, Németország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina. 4. csoport: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia. B divízió, 1. csoport: Csehország, Ukrajna, Albánia, Grúzia. 2. csoport: Anglia, Finnország, Írország, Görögország. 3. csoport: Ausztria, Norvégia, Szlovénia, Kazahsztán. 4. csoport: Wales, Izland, Montenegró, Törökország. C divízió, 1. csoport: Svédország, Azerbajdzsán, Szlovákia, Észtország. 2. csoport: Románia, Koszovó, Ciprus, Litvánia/Gibraltár. 3. csoport: Luxemburg, Bulgária, Észak-Írország, Fehéroroszország. 4. csoport: Örményország, Feröer szigetek, Észak-Macedónia, Lettország. D divízió, 1 csoport: Litvánia/Gibraltár, San Marino, Liechtenstein. 2. csoport: Moldova, Málta, Andorra.

NB I., 19. forduló: Mezőkövesd–Paks 0:1 (Szabó 47.), Kecskemét–Diósgyőr 2:1 (Horváth 17. és 71., illetve Vancas 59.). Az élmezőny: Paks 40, Ferencváros 39, Fehérvár 33, Debrecen 29 pont stb.

 

Nyitókép: Aleksander Čeferin meghökkentő őszinteséggel nyilatkozott (Fotó: Beta/AP)