2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS – ARANYLABDA

Platini német játékosnak, Sevcsenko Neuernek adná a díjat

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta annak a 23 játékosnak nevét, akik elnyerhetik az év legjobbjának járó FIFA Aranylabdát. Hat-hat játékossal a Real Madrid és a Bayern München képviselteti magát a legtöbb futballistával a listán. A spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-döntős Atlético Madridból a nyáron a Chelsea-hez távozó Diego Costa és Thibaut Courtois, a Barcelonából Javier Mascherano, Andrés Iniesta, Lionel Messi és Neymar van a jelöltek között. A francia bajnok PSG-ből Zlatan Ibrahimović, az olasz címvédő Juventusból Paul Pogba, az angol bajnok Manchester Cityből pedig csak Yaya Touré neve szerepel a listán.

A listán első ránézésre vaskos meglepetést nem láthatunk, a 23 „kiválasztott” – akikről a FIFA és a France Football szakértői csoportja döntött – rászolgált, hogy jelöljék a legrangosabb egyéni elismerésre. A legnagyobb hiányzó talán a Barca középpályása, a 2008-as kiírás óta mindig a jelöltek közé jutó Xavi.

Az Aranylabda-szavazást többen is véleményezték, sokak számára a németek világbajnoki címe a mérvadó, a háromszoros aranylabdás Michel Platini pl. német labdarúgónak ítélné oda a díjat: „Az Aranylabdát rendszerint az nyeri meg, aki kimagaslóan teljesít a világbajnokságon, olyan, aki megnyeri a vébét, úgyhogy ebben az évben német játékosnak kellene kapnia. Mindig is ez volt a módja, egészen 2010-ig, amikor Lionel Messié lett az Aranylabda, annak ellenére, hogy elég átlagos vb-je volt, úgyhogy semmi sem biztos.”

Ugyancsak nem Messinek vagy Cristiano Ronaldónak, hanem német labdarúgónak, név szerint a Bayern München és a Nationalelf kapusának, Manuel Neuernek adná az Aranylabdát a 2004-ben díjazott Andrij Sevcsenko, aki amondó, hogy a 28 éves hálóőr előző évi teljesítménye „lenyűgöző, elképesztő”. A szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai és a sportújságírók szavazatai alapján a névsort december elsején háromfősre szűkítik, a győztes kilétére január 12-én a zürichi díjátadó gálán derül fény.

FIFA Aranylabda, 2014, a női Aranylabda jelöltjei: Nadine Angerer (német), Veronica Boquete (spanyol), Nilla Fischer (svéd), Kavaszumi Nahomi (japán), Nadine Kessler (német), Marta (brazil), Mijama Aja (japán), Louisa Nécib (francia), Lotta Schelin (svéd), Abby Wambach (amerikai).

A férfi Aranylabda jelöltjei: Gareth Bale (Real Madrid), Karim Benzema (Real Madrid), Diego Costa (Atlético Madrid/Chelsea), Thibaut Courtois (Atlético Madrid/Chelsea), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Ángel Di María (Real Madrid/Manchester United), Mario Götze (Bayern München), Eden Hazard (Chelsea), Zlatan Ibrahimović (PSG), Andrés Iniesta (Barcelona), Toni Kroos (Bayern München/Real Madrid), Philipp Lahm (Bayern München), Javier Mascherano (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Thomas Müller (Bayern München), Manuel Neuer (Bayern München), Neymar (Barcelona), Paul Pogba (Juventus), Sergio Ramos (Real Madrid), Arjen Robben (Bayern München), James Rodríguez (Monaco/Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Yaya Touré (Manchester City).

Az Év Edzője díj jelöltjei: Carlo Ancelotti (Real Madrid), Antonio Conte (Juventus/Olaszország), Pep Guardiola (Bayern München), Jürgen Klinsmann (Egyesült Államok), Joachim Löw (Németország), José Mourinho (Chelsea), Manuel Pellegrini (Manchester City), Alejandro Sabella (Argentína), Diego Simeone (Atlético Madrid), Louis van Gaal (Hollandia/Manchester United).