2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS

Csak a Vojvodina és a Videoton folytathatja

Elvérzett a Partizan, a Debrecen, az MTK és a Čukarički is

Nem termett túl sok babér a magyar és a szerb klubcsapatoknak az Európa-liga második selejtezőkörében, mindössze az újvidéki Vojvodina és a székesfehérvári Videoton folytathatja az európai kalandot, a két belgrádi együttes, a Partizan és a Čukarički, illetve a budapesti MTK és a Debrecen kiesett, és immár a hazai versenysorozatokra koncentrálhat.

Az újvidéki piros-fehérek már a hazai első meccsen is walesi riválisuk fölé nőttek, de akkor csak 1:0-ra nyertek, a Rhylben megrendezett visszavágón az ígéretekkel összhangban támadó szellemben kezdtek, és ennek a 8. percben meg is lett a gyümölcse, Dejan Meleg vette be a Connah's Quay kapuját. A második játékrészt is góllal kezdte a Voša, a 49. percben Meleg büntetőből is betalált. A 65. percben ugyan szépített a hazai csapat, de a fordításra nem volt esélye, így a Vojvodina magabiztosan jutott tovább a harmadik selejtezőkörbe, ahol a fehérorosz Dinamo Minszk lesz az ellenfele – az első mérkőzésre július 28-án, Újvidéken kerül sor, a revánson augusztus 4-én játsszák Minszkben.

A Videoton a 2:0-s hazai sikerrel a tarsolyában utazott el a Čukaričkihoz, és mivel Ismael Fofana révén a 13. percben betalált a vendéglátó, a hajráig izgulhattak a székesfehérvári drukkerek, újabb Čuka-gól esetén ugyanis hosszabbítás következett volna – a 76. percben nyugodhattak meg a Vidi játékosai és az értük szorítók, az első meccsen is eredményes Géresi Krisztián gólja eldöntötte a párharc sorsát. A magyar együttes a következő körben a dán Midtjyllanddal méri össze az erejét, a Vošához hasonlóan otthon kezdi majd a párharcot.

A legtöbbet a Partizantól várt a szerb közvélemény, habár a magyar és szerb csapatok közül talán őket sorsolták össze a legerősebb ellenféllel. A lengyel bajnoki harmadik Zagłębie Lubin kiejtése megoldhatatlan feladatnak bizonyult a fekete-fehérek számára, a hazai 0:0 után idegenben is gól nélküli meccset játszottak, és végül a tizenegyespárbajt követően búcsúzni kényszerültek a második számú európai kupasorozattól. Az erőviszonyok alapján a Debrecentől is továbbjutásra számítottak a drukkerek, de az első meccs (1:2) után a fehéroroszországi visszavágón is kikapott (0:1), így szégyenszemre kettős vereséggel esett ki az El-ből a hajdújárási Takács Tamást az utolsó félórára bevető Loki.

Az MTK búcsúja nem meglepő, a jelentős anyagi háttérrel rendelkező azeri Qabala számított a párharc esélyesének, amit alá is támasztott a produkciója, a budapesti 2:1-es siker után Bakuban 2:0-s győzelmet aratott, és magabiztosan ejtette ki a magyar bajnokság előző kiírásának negyedik helyezettjét.

Nem mehetünk el szó nélkül a 2. kör legnagyobb meglepetése mellett: a máltai Birkirkara a szigetország legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a hazai 0:0 után Skóciában 2:1-re legyőzte a Heartsot és továbbjutott. Málta történetében korábban egyetlen gárda sem jutott el az El vagy a BL harmadik selejtezőkörébe.