2024. május 20., hétfő
BIRKÓZÁS

Maša Perović is bronzérmes!

A spanyol Compostellában tegnap befejeződött juniorbirkózó-Európa-bajnokság sem múlt el szerbiai érem nélkül, mivel a bronzmeccsen a belgrádi Maša Perović (65 kg) kiváló birkózással 6:2-re legyőzte az ukrán Vinohradot! A fővárosi nagylányról tudni kell, hogy a C. zvezda versenyzője, Dalibor Perović szövetségi edző lánya, és sikerének súlyát az mutatja igazán, hogy csak a későbbi kontinensbajnok Elekes Enikőtől kapott ki, a vigaszágon 18:10-re (!) nyert az azeri Iszajeva ellen, a harmadik helyért pedig ukránt győzött le, amely nemzet két utcahosszal nyerte meg a női csapatversenyt, kiváló meglepetésre pont a magyarok előtt.

A magyaroknak egyébként Nyikos Veronika után további két döntősük volt a második nap, akik közül Elekes Enikőnek sikerült felállnia a dobogó legfelsőbb fokára, Terék Gerdának (57 kg) sajnos nem. Elekes a döntőben meggyőző módon múlta felül a lengyel Nowosadot (5:1), Terék viszont még meggyőzőbb módon (10:1) kapott ki az ukrán Filipovicstól. Született még egy magyar érem: Osváth-Nagy Noémi (72 kg) a bronzért betusolta svájci ellenfelét, Loetschert.

Maša Perović a gyönyörűen csillogó bronzéremmel (Fotó: RSS)

Maša Perović a gyönyörűen csillogó bronzéremmel (Fotó: RSS)

Tegnap befejeződtek a küzdelmek szabadfogásban is. Az első döntős nap kapcsán sem magyar, sem szerb sikerről nem lehet beszámolni. Olimpiai bajnokunk, Momir Petković unokája, az először szerb színekben induló Codei Khawaja (79 kg) „zöld” még ehhez a mezőnyhöz, két meggyőző vereséggel helyezetlen marad. A nagyobb verést a vigaszágon kapta az örmény Grigoryantól, aki 11:0-t adott neki. A tegnapi zárónapon három halvány bronzesélyük volt még a magyaroknak…

Európa-bajnokok, nők, 50 kg: Viktoria Szlobodenjuk (ukrán). 53 kg: Maria Jefremova (ukrán). 55 kg: Tuba Demir (török), … 3. Szenttamási Róza (magyar). 57 kg: Alina Filipovics (ukrán), 2. Terék Gerda (magyar). 59 kg: Aurora Russo (olasz), … 5. Jovana Radivojević (szerb). 62 kg: Irina Bondar (ukrán). 65 kg: Elekes Enikő (magyar), … 3. Maša Perović (szerb). 68 kg: Manola Szkobelszka (ukrán). 72 kg: Irina Zablotszka (ukrán), … 3. Osváth Nagy Noémi (magyar). 76 kg: Nyikos Veronika (magyar). Csapatban: 1. Ukrajna 190, 2. Magyarország 128, 3. Törökország 126… 11. Szerbia 37 pont stb.

Nyitókép: Maša Perović a gyönyörűen csillogó bronzéremmel (Fotó: RSS)