2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-EB, BUKAREST

Albánia első aranyérme

Nagy Bernadett bronza után a férfiak szabadfogásában is két harmadik hely jött össze a magyar csapatnak, mindkét honosított versenyző, Iszmail Muszukajev (70 kg) és Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) is felállhatott a dobogóra. Kicsit meglepetés tehát, hogy pont kötöttfogásban nincs a magyaroknak érmük, de megjegyezendő, hogy ők e fogásnemben jóformán a második vonallal utaztak el a román fővárosba. Ez utóbbinak a nyolcaddöntőben az oroszok kétszeres olimpiai, ötszörös világ- és ötszörös Európa-bajnokával, Abdulrasid Szadulajevvel kellett volna találkoznia a nyolcaddöntőben, de az orosznak vízumgondjai adódtak, és nem engedték be Romániába. Ami a szabadfogást illeti, az orosz származású Iszlam Dudajev (65 kg) történelmet írt az albán birkózásnak, mert ezen országnak megszerezte az első Európa-bajnoki címet. Érdekesség Dudajevvel kapcsolatban, hogy annak idején az U23-as világbajnokságokon két bronzérmet szerzett, de végig meg volt győződve arról, hogy a felnőttmezőnyben nem érhet el semmit, és a visszavonuláson gondolkodott a 29 éves versenyző.

A női mezőny második napjának a hőse a színes bőrű norvég, Grace Bullen (62 kg) lett, aki négy év után szerzett ismét kontinensbajnoki címet, méghozzá úgy, hogy két éve már Grúziában edz, és a tréningjeit a volt világbajnok Zurabi Iakobashvili irányítja. Ahogy birkózott Bukarestben, az olimpia kapcsán is bizakodhat, hiszen a belgrádi vb-n szerzett bronzérmével megvan már a kvótája.

Világbajnokok, nők, 53 kg: Vakesza Kaladzsinszkaja (orosz), … 5. Orsós Sztálvira (magyar). 57 kg: Irina Kuracskina (orosz). 62 kg: Grace Bullen (norvégiai). 65 kg: Irina Koliadenko (ukrán). 72 kg: Nesrin Bas (török). Csapatban: 1. Ukrajna 147, 2. Törökország 142, 3. Románia 101, … 9. Magyarország 39 pont stb. Férfiak, szabadfogás, 57 kg: Arsen Harutyunyan (örmény). 65 kg: Iszlam Dudajev (albániai). 70 kg: Arman Andeasyan (örmény), … 3. Iszmail Muszukajev (magyarországi). 79 kg: Ahmed Usmanov (orosz). 97 kg: Givi Matcharashvili (grúz), … 3. Vlagyiszlav Bajcajev (magyarországi).