2024. április 27., szombat

Muszukajev az év szabadfogású birkózója

A 65 kilogrammban világbajnoki címet nyert Muszukajev Iszmail lett a Nemzetközi Birkózószövetségnél (UWW) az év szabadfogású versenyzője. Az UWW mindhárom szakágban múlt kedden tette közzé az öt-öt jelöltet az év legjobbja címre, a hétvégén pedig kihirdette a győzteseket, köztük az oroszországi Kabardföldről származó Muszukajevet.

Az FTC 2019 óta magyar színekben versenyző klasszisának győzelme nem véletlen, ugyanis a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n a lehető legnehezebb ágon, szenzációs meneteléssel lett aranyérmes. A döntőig vezető úton négy mérkőzést nyert meg, legyőzte többek között az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót és az irániak vb-címvédőjét, Rahman Musza Amuzadhalilit is. A fináléba kerüléssel olimpiai kvótát szerzett, majd a döntőben Puerto Ricó-i ellenfelét technikai tussal felülmúlva, pályafutása során először állhatott fel a vb-dobogó legfelső fokára, ezzel megszerezte a magyar szabadfogás második vb-címét.

Az év kötöttfogású birkózójának a kubai Gabriel Rosillo Kindelant (97 kg) választották, míg a 2023 legjobb női versenyzőjének járó cím a török Buse Çavuşoğlu Tosuné (68 kg) lett.

Nyitókép: Muszukajev Iszmail révén 24 év után született magyar szabadfogású aranyérem (Fotó: MTI)