2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

A magyar szövetség felülvizsgálatot kért

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hivatalos lépéseket tett a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport döntőjének felülvizsgálatára, mivel véleménye szerint a bírók súlyos tévedése nyomán szenvedett vereséget Losonczi Dávid a belgrádi világbajnokság döntőjében. „Határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született” – állt az MBSZ hírlevelében.

A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ szerint mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében.

A 23 éves magyar birkózó vasárnap csaknem egy percig tartotta tusveszélyes helyzetben Ali Cengizt, a vezetőbíró pedig kétszer is megadta a két vállra fektetést, és ezzel lezárta volna a meccset Losonczi javára, ám a pontozóbíró, illetve a szőnyegelnök erre nem adott engedélyt. Módos Péter szövetségi kapitány a helyszínen tehetetlen volt, ugyanis a tusveszélyes helyzetre nem kérhette a videobíró segítségét.

Elekes megcélozza az olimpiát

Elekes Enikő U20-as világ- és Európa-bajnok birkózó megcélozza a jövő évi párizsi olimpiát, de csak a téli alapozás után dönti el, hogy melyik súlycsoportban szeretné kiharcolni a válogatottságot. Elekes idén megnyerte a korosztályos kontinensbajnokságot, majd a vb-t is, amelyen sokáig a részvétele is kétséges volt. „Hullámvölgyből volt egy-kettő, a bokaszalag-szakadásom eléggé megviselt, mivel két hetet ki kellett hagynom miatta, ezért teljes értékű edzést mindössze egy héttel az ammáni vb előtt tudtam végezni” – mondta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a 18 éves kőbányai birkózó, aki még mindig bajlódik a bokasérülésével, így a teljes felépülés érdekében úgy döntött, idén már nem indul több versenyen. A 18 éves birkózó ugyanakkor részt vesz a szumó-világbajnokságon Japánban, amivel kapcsolatban nincsen nagy elvárása. Úgy vélte, kifejezetten jót tesz neki a rövidebb, gyors küzdelmekre épülő japán eredetű küzdősport. Ahogy fogalmazott, utána egy jó alapozást szeretne csinálni, hogy pótolja a fizikai lemaradásét és csiszolja a technikáját. „Sokszor a saját korosztályomban is úgy érzem, erőnlétileg egy kicsit le vagyok maradva, de ezt a gyorsaságommal és technikailag próbálom kompenzálni” – mondta Elekes, majd arra is kitért, hogy az U23-as korosztály nemzetközi viadalait már túl soknak érezte, ezért azt kihagyja, így „tökéletes volt megkoronázni az évet az U20-as vb-címmel”. Arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a jövő évi olimpia gondolata, úgy válaszolt, mindenképpen szeretné kiharcolni a válogatottságot. „Sok víz lefolyik addig a Dunán, de jövőre mindenképpen szeretnék részt venni egy kvalifikációs versenyen, már csak azért is, mert szeretnék beköszönni, és megmutatni, hogy itt vagyok én is. Most 67 kilogramm körül mozog a súlyom, így 62-re nagyon sokat kellene fogynom, a 68-hoz pedig legalább 70 kilónak kellene lennem, úgyhogy ez még a jövő zenéje.”