2024. május 8., szerda
BIRKÓZÁS – U17-ES VB

Szerbia első női érme?

Csütörtökön Magyarkanizsán nyilván sokan nézték meg az Isztambulban zajló U17-es világbajnokság leányelődöntőjét 69 kg-ban, mert a város Eb-bronzérmese, Újhelyi Evelin ismét a horvát Veronika Vilkkel küzdött meg a fináléért, s bár ismét kikapott (2:6), egyöntetű vélemény, hogy az Eb és a vb között Evelin továbbfejlődött, mert „mumusának” ezúttal nem volt könnyű dolga. Evelin tegnap este lapzárta után birkózott a bronzéremért az orosz Liliana Kazminával, a hozzáértők szerint nem is esélytelenül, így Evelin sikere esetén megszerezhette Szerbia első női érmét egy világbajnokságon.

Újhelyi Evelin (felül) az elődöntőben alaposan megizzasztotta az Európa-bajnok horvát Veronika Vilket, akinek egyébként a nagyapja magyar (Slaven Dokmanac felvétele)

Újhelyi Evelin (felül) az elődöntőben alaposan megizzasztotta az Európa-bajnok horvát Veronika Vilket, akinek egyébként a nagyapja magyar (Slaven Dokmanac felvétele)

Tegnap megkezdődtek a küzdelmek szabadfogásban is. E fogásnemben Szerbiának nincs képviselője, a magyaroknak pedig három, Mizsei Ádám (80 kg), Veress Bence (92 kg) és Fábián Bálint (110 kg). A kötöttfogás csapatversenyét egyébként szoros csatában Irán nyerte meg 113 ponttal a 108 pontos Azerbajdzsán előtt, a 3. helyen pedig Grúzia végzett 96 ponttal.

Világbajnokok, lányok, 43 kg: Morgan Turner (amerikai). 49 kg: Rinka Ogava (japán). 57 kg: Sovaka Ucsida (japán). 65 kg: Csiszato Josida (japán). 73 kg: Piper Fowler (amerikai).

Edzőtábor a Vajdasági Birkózóakadémián

A Vajdasági Birkózószövetség (VBSZ) égisze alatt a héten edzőtábort szerveztek a Vajdasági Birkózóakadémián, ahol az U13-as és U15-ös korosztályú gyerekek edzettek. A táborba mintegy 50 palánta érkezett, s a nagy meleg ellenére szorgalmasan csinálták végig az edzők által kért feladatokat. Csütörtökön meglátogatta a tábort dr. Molnár Róbert, a VBSZ elnöke is, aki megelégedettséggel nyugtázta az elvégzett munkát, és kiemelte, hogy a tartományi szövetség kiemelt módon támogatja az utánpótlás-nevelést. Az elnök a délutáni edzés befejeztével röviden elbeszélgetett a gyerekekkel, majd emlékül egy-egy pólót nyújtott át nekik.

A vajdasági tábor résztvevői a birkózóakadémián (Laták István felvétele)

A vajdasági tábor résztvevői a birkózóakadémián (Laták István felvétele)

Nyitókép: Újhelyi Evelin (felül) az elődöntőben alaposan megizzasztotta az Európa-bajnok horvát Veronika Vilket, akinek egyébként a nagyapja magyar (Slaven Dokmanac felvétele)