2024. július 27., szombat
NBA

Dončićék kiütötték az első kiemeltet

Ismertté vált az elitliga nyugati rájátszásának első főcsoportdöntős szereplője, miután a Dallas idegtépő forgatókönyvű mérkőzésen, a harmadik negyedben meglévő 17 pontos hátrányból fordítva megverte a konferencia-alapszakaszt első helyen záró Oklahomát, és 4:2 arányban lezárta a sorozatot.

Nem jól indult a meccs a Mavericksnek, a Shai Gilgeous-Alexander (36) vezette Thunder hamar ellépett, és 30:23-ra vezetett az első periódus végén, és bár Luka Dončićék (29-10-10) egy nagy rohanással a második negyed közepére fordítottak (42:40), az első félidő befejezése hazai rövidzárlatot hozott, ez az időszak ismét a vendégeknek sikerült lényegesen jobban, akik 64:48-cal vonultak el a pihenőre. A térfélcsere után folytatódott a rapszódia, az Oklahoma 75:58-ra és 77:60-ra is vezetett már, amikor a Dallas kezdett észbe kapni és összerántotta a védekezését, így már csak 90:83-mal „égett” a harmadik negyed végén, majd a hajrára teljesen felzárkózott és kezdetét vette a thriller. Ebben az utolsó szó végül a három negyeden át harmatgyengén teljesítő PJ Washingtoné lett, aki „Luka Magic” önzetlen passza után saroktriplát emelhetett kosárra, ami célt tévesztett, Shai azonban faultot ütött be a dobón, aki 2,5 másodperccel a meccs vége előtt két büntetőt elsüllyesztett, 115:116-ról 117:116-ra módosítva az állást, majd a harmadikat szándékosan elvétette, hogy leketyegjen a maradék minimális játékidő. A szériagyőztes Dallasnál Washingtonon, illetve a negyedik idei playoff-tripladupláját elkönyvelő Dončićon kívül Kyrie Irving és Derrick Jones Jr., (22-22) játszott még főszerepet, az Oklahománál Shai mellett Jalen Williams (22) és Chet Holmgren (21) termelt a legjobban. A Mavericks főcsoportdöntős ellenfele a ma hajnalban lezárult Denver–Minnesota-párharc győztese lesz.

Keleten az Indiana kiharcolta a New York elleni hetedik mérkőzés jogát, miután a sorozat hatodik felvonását hazai parketten magabiztos különbséggel megnyerte, a Pacersnél Pascal Siakam (25), a Knicksnél Jalen Brunson (31) volt a legeredményesebb. A párharc vasárnap késő este zárult le, a győztes ellenfele a keleti főcsoportdöntőben a konferenciát és a teljes alapszakaszt toronymagasan megnyerő, bajnoki topfavorit Boston lesz.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Indiana–New York 116:103 (a sorozatban 3:3). Nyugat: Dallas–Oklahoma 117:116 (a sorozatot a Dallas nyerte 4:2-re).

 

Nyitókép: PJ Washington két végjátékbeli büntetője pecsételte meg az Oklahoma sorsát (Fotó: Beta/AP)