2024. április 27., szombat

Egy csoportban a világ- és az Európa-bajnok!

Egy csoportba került a világbajnok Egyesült Államok és az Európa-bajnok Belgium a párizsi olimpia női kosárlabdatornáján. A 2022-es ausztráliai vb-n aranyérmes – egyben ötkarikás címvédő – amerikaiak és a tavalyi Eb-n, Ljubljanában győztes belgák a C jelű kvartettben szerepelnek majd.

Az olimpiai kosártorna csoportkörét Lille-ben rendezik, a negyeddöntőktől pedig Párizs lesz a házigazda.

Az olimpia csoportjai, A csoport: Szerbia, Spanyolország, Kína, Puerto Rico. B csoport: Kanada, Nigéria, Ausztrália, Franciaország. C csoport: Németország, Egyesült Államok, Japán, Belgium.

NBA

A FARKASOK FOGA BELETÖRT A RÖGÖKBE
Az elitliga nyugati főcsoportjának csúcsrangadóját rendezték szerdán hajnalban Minneapolisban, ahol az első helyért versengő gárdák néztek szembe egymással a házigazda és a bajnok Denver képében. Az előzetes erőviszonyok jelentősen módosultak Karl-Anthony Towns nem régi térdsérülése miatt, ráadásul a házigazda részéről az Év Védője díjra esélyes Rudy Gobert is pihent bordazúzódás miatt. A francia védőzseni hiányát meg is érezte a Minnesota, a Nuggets az így gyakorlatilag korlátok nélkül brillírozó Nikola Jokić (35-16) vezérletével a negyedik negyedben egy villámgyors 10:0-s rohanást produkált, a címvédő pedig a 99:93-as előny kiépítése után már egy pillanatra sem engedte ki kezéből a meccset. A Denver a sikerrel 48/21-re javította mutatóját, és nyugaton hajszállal második az Oklahoma (47/20) mögött, a Minnesota 47/22-vel harmadik.

Dupla Euroliga-fordulót rendeznek a héten az öreg kontinensen, a Partizan pedig kedden este fontos győzelmet aratott a playoffversenyfutásban közvetlen rivális Baskonia felett. A belgrádiak 14/16-ra javították mérlegüket, amivel a tizedik helyet tartják, de a sarkukban ott lohol a Valencia, a Bayern és az Efes is, így Željko Obradović legénységének nagy partikra lesz szüksége az utolsó négy fordulóban, ha ki akarja harcolni a liga szakasz utáni folytatást.

NBA, alapszakasz: Orlando–Charlotte 112:92, Washington–Houston 114:137, Brooklyn–New Orleans 91:104, San Antonio–Dallas 107:113, Minnesota–Denver 112:115. Euroliga, 30. forduló: Efes–Olimpiakosz 85:72, Žalgiris–Bologna 96:81, Alba–Real Madrid 79:86, Makkabi–Asvel 98:90, Partizan–Baskonia 87:83. Az élcsoport: Real Madrid 48, Barcelona (–1) 40, Monaco (–1) 38, Panathinaikosz (–1), Fenerbahçe (–1) és Olimpiakosz 36 pont stb.

 

Nyitókép: Edwardsék visszajöttek a meccsbe, de a bajnok hagyta el győztesen a pályát (Fotó: Beta/AP)