2024. május 20., hétfő

Jó csoportban a magyarok

Csütörtökön lebonyolították a dán, svéd, norvég közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női világbajnokság sorsolását. A magyar válogatott a B jelű négyesben kapott helyet, ellenfele Montenegró, Paraguay és Kamerun lesz a csoportkörben, a kvartett összecsapásait Helsingborgban rendezik. A szerb nemzeti csapat a legnehezebb, herningi E csoportba került, az alapszakaszban Dániával, Chilével és Romániával találkozik. A 32 csapatos tornán a csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és magukkal viszik a másik két továbbjutott csapat elleni eredményeiket. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe. A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig – amelynek még nincs kvótája vagy selejtezős helye – részt vehet a jövő tavaszi kvalifikációs tornák egyikén. A világbajnokságot november 30. és december 17. között rendezik.

A csoportbeosztás, A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország. B csoport (Helsingborg): Magyarország, Montenegró, Paraguay, Kamerun. C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság. D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola. E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia. F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország. G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna. H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország.

NŐI U19-ES EB

Szoros meccsek a rajton

A Romániában zajló női U19-es Európa-bajnokság nyitónapján a magyar válogatott az utolsó pillanatokig kiélezett csatában végül egy góllal legyőzte a francia válogatottat. A győztes találatot kilenc másodperccel a lefújást megelőzően Kövér Luca szerezte. A szerb együttes ugyanakkor kikapott a rajton: tíz másodperccel a vége előtt még egált mutatott az eredményjelző, a szerbek el is dönthették volna a meccset, Dunja Radević elhibázott próbálkozását követően azonban a norvégok egy gyors ellentámadásból megszerezték a győzelmet jelentő gólt. A magyar és a szerb gárda egy csoportba került, tegnap egymás ellen játszottak.

A szerbek az utolsó pillanatban veszítették el a meccset (Fotó: EHF/Marius Ionescu, Mihai Nițoiu)

A szerbek az utolsó pillanatban veszítették el a meccset (Fotó: EHF/Marius Ionescu, Mihai Nițoiu)

Női U19-es Eb, 1. forduló, A csoport: Horvátország–Svédország 16:34, Svájc–Hollandia 32:27. B csoport: Németország–Portugália 27:26, Románia–Izland 41:33. C csoport: Magyarország–Franciaország 30:29, Norvégia–Szerbia 27:26. D csoport: Dánia–Csehország 36:26, Montenegró–Észak-Macedónia 33:29.

Nyitókép: A szerbek az utolsó pillanatban veszítették el a meccset (Fotó: EHF/Marius Ionescu, Mihai Nițoiu)