2024. május 31., péntek
FÉRFI U21-ES VB

Elszalasztott lehetőség

A szerb válogatott négy góllal kikapott Izlandtól az U21-es világbajnokság bronzmérkőzésén, így a negyedik helyen zárta a viadalt. A helyosztón Đorđe Teodorović együttese hamar magához ragadta a kezdeményezést, az első félidő során végig vezetett, ám az ellenfél a hajrában néhány perc alatt lefaragta a hátrányát, így a szünetben már egált (13:13) mutatott az eredményjelző. A térfélcserét követően az első negyedórában még egyik csapat sem tudott elszakadni, az utolsó tíz percre viszont már állandósult a többgólos izlandi vezetés. Az 57. percben, háromgólos hátránynál (22:25) a szerbek emberelőnybe kerültek, nem tudtak azonban élni a lehetőséggel, az ellenfél kemény védekezését fórban sem tudták feltörni, s a csoportmeccset követően a bronzcsatában is kikaptak a skandinávoktól. Szombaton a németek elleni elődöntő is hasonló forgatókönyv szerint zajlott – Szerbia akkor tízgólos vereséget szenvedett –, az igazsághoz azonban hozzátartozik, a berlini összecsapáson a rendező élvezte a hazai pálya minden előnyét, a játékvezető páros az első negyedóra során minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezett tördelni és megnehezíteni a szerbek játékát, többször indokolatlanul keménynek ítélték meg a szabálytalanságaikat – egyik legjobbjukat, Luka Rogant piros lappal már az első félidőben leültették –, ami a második játékrészre felőrölte Teodorović együttesét.

Az utolsó két találkozón Luka Krivokapić sem remekelt (Fotó: IHF)

Az utolsó két találkozón Luka Krivokapić sem remekelt (Fotó: IHF)

A magyar válogatott a szombati elődöntőben magabiztosan győzte le a szerbek tegnapi ellenfelét, s lapzártánk után Németországgal játszott az aranyért. Az első férfi junior-vb-t 1977-ben rendezték, azóta a magyar válogatott idén negyedszer jutott be az elődöntőbe, legjobb eredménye pedig az 1977-es ezüstérem volt.

Férfi U21-es világbajnokság, elődöntő: Magyarország–Izland 37:30, Németország–Szerbia 40:30. A 7. helyért: Feröer szigetek–Horvátország 31:27. Az 5. helyért: Dánia–Portugália 30:25. A 3. helyért: Szerbia–Izland 23:27.

Nyitókép: Az utolsó két találkozón Luka Krivokapić sem remekelt (Fotó: IHF)