2024. április 30., kedd
XXIV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Két elődöntős kerestetik

Tovább tarol Oroszország a Japánban rendezett, olimpiai selejtezős női kézilabda-világbajnokságon. A riói olimpiai bajnok eddigi „legszorosabb” meccsén hét góllal, 35:28-ra verte Montenegrót, és bebiztosította elődöntős helyezését a középdöntős csoportban. A Győrnél 2018-ig dolgozó sikeredző, spanyol Ambros Martín irányította gárda az első félidőben még nem tudta dűlőre vinni a dolgot, sőt, az esélytelenebb fél a remeklő Jovanka Radičević vezetésével többször is 4 góllal vezetett (6:10, 7:11). Az oroszok azonban már a félidő végére kézbe vették az irányítást (17:16), majd a második periódusban két 4:0-s rohanással (18:18-ról 22:18, majd 25:23-ról 29:23) meggyőző előnyt alakítottak ki. A meccs legjobbja a nem kevesebb, mint 12 gólt lövő jobbszélső, Julija Managarova volt, társa, Jaroszlava Frolova 10-et lőtt, a túloldalon csak a 8-ig jutó Radičević tudott igazán kibontakozni.

Spanyolországnak akadt néhány izzasztó perce, hiszen a házigazda Japán 5 gólos hátrányból (19:14) is visszakapaszkodott (21:21), ám a hajrára azért összeszedték magukat a spanyolok, és a győzelemmel ők is bebiztosították az elődöntős szereplést.

A mai játéknapon mindkét hatosban lejátsszák az utolsó kört, amivel kialakulnak a végső párosítások. A sokkal nyitottabb I. csoportban Norvégiának döntetlen is elég Németország ellen a csoportelsőséghez, ám egy német sikerrel Hollandia is beszállhat az első két helyért (vagyis az elődöntőért) zajló csatába.