2024. május 20., hétfő

Dán vezetőedző, montenegrói irányító

A Ferencváros női csapata már meg is találta a leköszönő Elek Gábor utódját, az egyesület szombaton jelentette be, hogy a továbbiakban Martin Albertsen irányítja az együttest. A dán szakember játékos-pályafutása egy sérülés miatt korán véget ért, ekkor fordult az edzői hivatás felé. Az igazi áttörést 2002 hozta meg számára, amikor a Viborg vezetőedzőjeként bajnokságot, kupát és EHF-kupát nyert a nagy múltú együttessel. 2004-ben a német Leipzighez igazolt, amellyel két évvel később elhódította a bajnoki trófeát és a kupát is, majd hazatért Dániába, ahol közel tíz év alatt megfordult a Randers, a Viborg és a København csapatánál is. 2014-ben vette át a Bietigheim irányítását, hat évig dolgozott a németekkel, 2018-tól párhuzamosan a svájci szövetségi kapitányi posztot is betöltötte, 2022-ben a válogatottat története során először kijuttatta az Európa-bajnokságra, illetve 2020 óta ő felelt a svájci kézilabda-akadémia munkájáért is. Ezekről a tisztségekről lemondott, júliustól kizárólag a Ferencvárosra összpontosít. Albertsent másodedzőként Allan Heine, kapusedzőként pedig Duleba Norbert segíti majd a zöld-fehéreknél.

Kubatov Gábor (balról) és Martin Albertsen a szerződés aláírásakor (Fotó: fradi.hu)

Kubatov Gábor (balról) és Martin Albertsen a szerződés aláírásakor (Fotó: fradi.hu)

A BL-ezüstérmes nem tétlenkedik, Albertsen érkezését követően a klub vasárnap közölte, hogy a következő idényben a montenegrói válogatott irányítója, Jelena Despotović is náluk folytatja pályafutását. A podgoricai születésű kézis nevelőegyesületével, a Budućnosttal 2015-ben BL-t nyert, majd Debrecenbe igazolt, ahonnan 2021-ben érkezett Győrbe. 2022-ben kislánya, Helena születése miatt szüneteltette karrierjét, idén januárban tért vissza a pályára, az idényt pedig bajnoki arannyal, magyarkupa-ezüsttel és BL-bronzzal zárta.

Vonatkozó hír, hogy a Fradi korábbi edzője, Elek Gábor kijelentette, a következő idényben nem vállal szerepet magyar élvonalbeli csapatnál, egyelőre a családjára szeretne koncentrálni. „Körülbelül úgy fogom kezelni a Ferencvárost, (…) mint ahogy a válogatottat, amikor leköszöntem onnan. Tehát hogy egy évig nem mentem ki mérkőzésre. Egy év után vagy másfél év után Szlovéniában voltam először válogatottmérkőzésen. Ott is próbáltam kellően háttérben lenni. És igazából győzelmek után egy gratulálok, és maximum ennyi” – mondta a szakember, aki másfél évtized alatt két magyar bajnoki címet, három magyar kupát, két KEK-győzelmet és egy BL-ezüstöt zsebelt be a Fradival.

Nyitókép: Kubatov Gábor (balról) és Martin Albertsen a szerződés aláírásakor (Fotó: fradi.hu)