2024. május 20., hétfő
FÉRFI U21-ES VB

Trónközelben a juniorok

A férfi U21-es világbajnokság negyeddöntőjében a szerb válogatott három góllal megverte Feröer szigetek csapatát, és bejutott a sorozat elődöntőjébe. A feröerieket a legtöbben talán lebecsülték a vb előtt, korosztályos válogatottjuk viszont a legjobbakkal is felveszi a kesztyűt, a csoportkört és a középdöntőt is veretlenül zárták, legyőzték többek közt a spanyolokat és a portugálokat is, nem számítottak tehát könnyű ellenfélnek. Ennek ellenére a szerbek győzelme gyakorlatilag egy pillanatig sem forgott veszélyben, Đorđe Teodorović együttese rendkívül érett és magabiztos játékkal rukkolt elő, s már az első félidő során ötgólos (17:12) vezetést szerzett.

Egyik húzóemberük, Nikola Zečević sajnálatos térdsérülése sem vetette vissza a lendületüket, a játék minden elemében felülmúlták riválisukat. Támadásban Miloš Kos és Boško Stanisavljević jeleskedett, ám a meggyőző fölényhez ezúttal is szükség volt Luka Krivokapić parádés teljesítményére is, akit később a meccs emberének is megválasztottak. A statisztikát tekintve a 21 éves hálóőr 40 százalékos védési mutatóval jelenleg a második legeredményesebb, egyelőre egyedül a Feröer szigeteki Aleksandar Lačok előzi meg 41-gyel. A meccset követően kiderült, hogy Zečević számára véget ért a viadal, az első vizsgálatok alapján a sérülés igen komoly, így a németek elleni szombati elődöntőben hiányát várhatóan megérzi majd a csapat.

A magyar válogatott továbbra is őrzi veretlenségét a viadalon, a horvátok elleni negyeddöntő a reméltnél ugyan több izgalmat tartogatott, végül azonban többgólos továbbjutással zárult. A mérkőzés elején a magyarok elsősorban remek védekezésüknek köszönhetően elléptek, a 20. perchez közeledve már 11:5-re vezettek, a félidő hajráját azonban alaposan elontották – a hátul hatalmas hibákat vétettek, ami mellé közel hétperces gólcsend társult, így a horvátok felzárkóztak. A küszködés a térfélcserét követően sokáig megmaradt, az ellenfél átvette az irányítást. A magyar válogatott az 53. percben, Ónodi-Jánoskúti Máté góljával ragadta magához újfent a vezetést, majd a következő védekezésnél a jobbátlövő egy nagyon fontost belemenést harcolt ki, és támadásban újfent betalált. Vezérletével a hajrát már simán lehozta az együttes, s végül öt góllal nyert. Az elődöntőben Izlanddal meccselnek. A magyar válogatott 18 éve nem látott bravúrt hajtott végre, a juniorok legutóbb 2005-ben a többek közt Császár Gábort és Mikler Rolandot is felvonultató válogatottal kerültek be a legjobb négy közé.

Férfi U21-es világbajnokság, negyeddöntő: Feröer szigetek–Szerbia 27:30, Izland–Portugália 32:28, Magyarország–Horvátország 28:23, Németország–Dánia 31:26. Az elődöntő párosítása: Magyarország–Izland, Németország–Szerbia.

Nyitókép: Luka Krivokapić esélyes a legjobb kapusnak járó különdíjra