2024. május 31., péntek

Három magyar szabadkártyás

Az Európai Kézilabda-szövetség keddi közleménye szerint a férfiaknál a Szeged, a nőknél pedig a Ferencváros és a Debrecen is szabadkártyát kapott a Bajnokok Ligája következő idényében, így összesen öt magyar csapat szerepel majd a csoportkörben. A két magyar bajnok, a Veszprém és a Győr automatikusan helyet kapott a főtáblán. Az alapszakasz sorsolását a jövő héten bonyolítják le, mindkét nem esetében két nyolccsapatos csoportot alakítanak majd ki. A női BL szeptember 9-én rajtol, a mérkőzéseket szombaton és vasárnap játsszák, a négyes döntőt június 1–2-án rendezik Budapesten. A férfiaknál szeptember 13-án kezdődik az új idény, a meccseket szerdán és csütörtökön rendezik, a négyes döntőre pedig június 8–9-én kerül sor Kölnben.

A Bajnokok Ligája mezőnye, férfiak: Veszprém, Szeged, GOG, Barcelona, PSG, Magdeburg, Kiel, Pelister, Kielce, Porto, Celje, Zagreb, Aalborg, Montpellier, Kolstad, Wisła. Nők: Győr, FTC, Debrecen, Odense, Esbjerg, Metz, Bietigheim, Budućnost, Vipers, CSM (Bukarest), Krim, Ikast, Brest, Zagłębie, Rapid, Sävehof.

Gerona a Partizan élén (?)

A Sportske Vesti értesülései szerint Dario Krželjt a szerb férfiválogatott szövetségi kapitánya, Toni Gerona váltja a Partizan kispadján. A fekete-fehérek június elején, a Vojvodinával szemben elbukott bajnoki döntőt követően jelentették be, hogy a továbbiakban nem számítanak Krželj munkájára, aki 2022 márciusában vette át a csapat irányítását, és az utóbbi másfél évben két bajnoki ezüstöt szerzett az együttessel. Gerona csaknem három éve szövetségi kapitány, irányításával a válogatott 11. lett a világbajnokságon, és sikeresen kvalifikálta magát a soron következő Európa-bajnokságra. Megbízatása a Partizannál állítólag három évre szól.

FÉRFI U21-ES VB

Meggyőző rajt

A szoros első félidőt (13:12) követően a magyar válogatott végül nyolc góllal megverte Argentínát a férfi U21-es világbajnokság nyitónapján. A csapat legeredményesebbje Krakovszki Bence volt öt találattal, míg a meccs legjobbjának Palasics Kristófot választották, aki 26 lövésből tízet kivédett. A szerbek szintén meggyőző teljesítménnyel rajtoltak, 28 gólos különbséggel győzték le Chilét. A mezőnyjátékosok közül csak egy nem szerzett gólt, míg Luka Krivokapić 70 százalékos mutatóval zárt a kapuban. Az alapszakaszt követően a csoportok első két helyezettje jut be a felsőházi középdöntőbe.

A szerb csapat hamar lelépte Chilét

A szerb csapat hamar lelépte Chilét

Férfi U21-es vb, 1. forduló, A csoport: Lengyelország–Egyesült Államok 4:22, Franciaország–Horvátország 26:27. B csoport: Algéria–Tunézia 22:27, Németország–Líbia 35:14. C csoport: Portugália–Kuvait 35:21, Brazília–Costa Rica 38:17. D csoport: Feröer szigetek–Angola 34:21, Spanyolország–Japán 43:28. E csoport: Magyarország–Argentína 30:22, Dánia–Norvégia 33:22. F csoport: Szlovénia–Grönland 48:23, Svédország–Bahrein 35:17. G csoport: Izland–Marokkó 17:15, Szerbia–Chile 41:13. H csoport: Egyiptom–Kuba 45:28, Görögország–Szaúd-Arábia 31:22.

Nyitókép: A szerb csapat hamar lelépte Chilét