2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

A belga csodagyerek vagy a szlovén exsíugró

Ma rajtol a Giro d’Italia

Alig ért véget a tavaszi egynapos klasszikusok időszaka a kerékpáros szezonban, a nemzetközi mezőny jelentős hányada és a figyelem fókusza máris az első kiemelt háromhetes körverseny, a Giro d’Italia felé fordult. Az olaszországi viadal ma rajtol el a szűk 20 kilométeres, Fossacesia és Ortona közti egyéni időfutammal, amely „műfajból” idén összesen három is vár a kerékpárosokra, így rengeteg kérdés dől el majd ezeken az összetett szempontjából. A leghosszabb, 35 kilométeres egyéni időfutam a kilencedik etapon jön el, az utolsó, hegyi egyenkénti erőpróba pedig a római körözés előtti szombaton. A Maglia Rosáért zajló versengés másik kulcstényezői természetesen a hegyek, a nemegyszer kétezer méternél is magasabb hágók lesznek, az első igazán kemény kaptatót pedig a hetedik szakasz fináléja hozza majd el, bár az első hét elején is megrostálódhat már azoknak a bringásoknak a csoportja, akik a rózsaszín trikóra pályáznak. A legnehezebb mászásokra a második hét közepétől lehet számítani, onnantól kezdve pedig csak alig-alig lélegezhetnek fel a síkabb terepet kedvelő versenyzők.

A tavalyi győztes Jai Hindley (balról) és az ekkor még rózsaszín trikós Richard Carapaz, valamint Mikel Landa küzdelme egy hegyi etapon (Fotó: Cycling Weekly/Getty Images)

A tavalyi győztes Jai Hindley (balról) és az ekkor még rózsaszín trikós Richard Carapaz, valamint Mikel Landa küzdelme egy hegyi etapon (Fotó: Cycling Weekly/Getty Images)

Közülük pedig két ember magasodik ki mint egyértelmű favorit: az uralkodó világbajnok Remco Evenepoel és a spanyolországi Vuelta háromszoros győztese, Primož Roglič. A belga csodagyerek legutóbb a Liège–Bastogne–Liège klasszikuson utasította maga mögé a mezőnyt, míg a rutinosabb szlovén exsíugró legutóbb március végén a Katalán Körversenyt teljesítette és húzta be, szoros küzdelemben épp a belgát megelőzve. Mindenképp hatalmas meglepetés lenne, ha rajtuk kívüli kerékpáros nyeri meg az idei kiírást.

A magyar profik közül Fetter Erik, a szerbek közül Veljko Stojnić lesz ott a Giro rajtján.

Nyitókép: A tavalyi győztes Jai Hindley (balról) és az ekkor még rózsaszín trikós Richard Carapaz, valamint Mikel Landa küzdelme egy hegyi etapon (Fotó: Cycling Weekly/Getty Images)